Милутин Ђукановић / - ЕПЦГ
22/01/2022 u 13:05 h
Jelena BulatovićJelena Bulatović
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Ђукановић: Пред ЕПЦГ изазовна година

Ђукановић сматра да jе ЕПЦГ покретањем проjеката Солари 3000+ и Солари 500+ направила први значаjан корак у процесу енергетске транзициjе

Пред Електропривредом (ЕПЦГ) jе тешка и година пуна изазова, оциjенио jе предсjедник Одбора директора, Милутин Ђукановић и поручио да настављаjу да граде велику и снажну компаниjу.

- Вjеруjем да ћемо успjети да валоризуjемо све што смо планирали. На том путу jе потребно да будемо заjедно, да се међусобно подржавамо и помажемо, односно да свако да своj допринос и сигуран сам да онда ни резултат неће изостати - казао jе Ђукановић у интервjуу листу Електропривреда.

Он jе додао да jе, с обзиром на све тешкоће, ипак задовољан резултатима постигнутим у прошлоj години, у коjоj jе сачувана стабилност компаниjе, док запослени и грађани ниjесу осjетили терет кризе.

Ђукановић jе подсjетио да jе у првом кварталу прошле године компаниjом управљао стари менаџмент, коjи jе, према његовим риjечима, краjње тендециозно и недомаћински располагао средствима.

- О томе говори и податак да су већ тада потрошени износи за поjедине ставке проjектоване буџетом на годишњем нивоу - навео jе Ђукановић.

Он jе подсjетио да су други и трећи квартал, као и дио четвртог протекли у знаку суше, коjа jе у великоj мjери смањила учинке хидроенергетских обjеката, због чега jе ЕПЦГ била принуђена да потроши додатних 15 милиона ЕУР за увоз недостаjуће енергиjе.

- Да невоља буде већа, на енергетском тржишту и за нас референтним берзама енергиjе дошло jе до драматичног скока циjена, коjе су у нашем региону у поjединим тренуцима премашивале и 250 ЕУР по мегават сату (МWх), а и даље су прилично високе и не показуjу тренд смањења -рекао jе Ђукановић.

Он jе додао да не треба заборавити ни прилично отежане услове рада због пандемиjе корона вируса.

- Међутим, када се све узме у обзир, не могу бити незадовољан. И у таквоj ситуациjи смо успjели да сачувамо стабилност компаниjе, запослени и грађани ниjесу осjетили терет кризе, а обезбиjеђено jе и нормално функционисање електро-енергетског система. Томе су у наjвећоj мjери доприниjели запослени у Термоелектрани (ТЕ) Пљевља, коjи све вриjеме одржаваjу максималну погонску спремност термо блока захваљуjући коjем смо успиjевали да донекле „испегламо“ велику разлику између изузетно високе набавне и прилично скромне циjене по коjоj испоручуjемо енергиjу купцима - саопштио jе Ђукановић.

Ђукановић jе рекао да ће се неповољна кретања на енергетском тржишту у неком проценту одразити и на инвестициони потенциjал ЕПЦГ, али да jе сигуран да ће успjети да реализуjу првенствено инвестициони план за ову годину.

Он jе поручио да са оптимизмом гледа у будућност и да менаџмент наставља да гради велику и снажну компаниjу.

- Сигуран сам да би, и поред свих тешкоћа, приходи ЕПЦГ били знатно већи да не морамо да поштуjемо врло штетне уговоре коjе нам jе у наслjеђе оставило претходно руководство - саопштио jе Ђукановић.

Он сматра да jе ЕПЦГ покретањем проjеката Солари 3000+ и Солари 500+ направила први значаjан корак у процесу енергетске транзициjе.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
26. april 2024 10:42