Никола Ђурашковић / - Пријестоница
01/09/2023 u 14:31 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Đurašković: Crkve, manastire i groblja vjekovima je gradio crnogorski narod

Slijedi pravna borba kako bi svi u Crnoj Gori imali ista prava, što u proteklih više od vijeka nije biio slučaj - ističe on

Crkve i manastire, pa samim tim i groblja u Crnoj Gori vjekovima je gradio crnogorski narod, a u njima je služila autokefalna Crnogorska pravoslavna crkva koja je nasilno ukinuta voljom Beograda, poručio je gradonačelnik Cetinja Nikola Đurašković.

On je odgovorio nakon što je iz Mitropolije crnogorsko-primorske saopštili da su narod i nadležne institucije Crne Gore o pitanju crkvene imovine već dali svoj sud.

MCP: Narod i nadležne instituciјe Crne Gore već dali svoј sud o pitanju crkvene imovine

- Naša je obaveza borba da crnogorski hramovi budu upisani kao svojina naše države, kao zaštićena kulturna dobra, koja će biti u službi svih građanki i građana Crne Gore, kao i Crnogorske pravoslavne crkve kojoj je to pravo uskraćeno više od 100 godina.. Tako je bilo do njenog nasilnog ukidanja i naša je obaveza da se za to pravo do kraja borimo, ne ugrožavajući prava drugih, bilo da je riječ o pojedincima ili vjerskim organizacijama - naglašava Đurašković.

On je dodao da nema te politike i funkcije koja može biti važnija od borbe za elementarna ljudska prava vjerujućih Crnogoraca i prava CPC da služi u crnogorskim hramovima.

- Upravo to je pitanje časti i pravde, a ne nikako nečasno i nepravedno postupanje kako to saopštava MCP u svom reagovanju. Slijedi pravna borba kako bi svi u Crnoj Gori imali ista prava, što u proteklih više od vijeka nije biio slučaj - ističe on.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
30. april 2024 15:26