Koča Đurišić / - FOTO: UPRAVA ZA KATASTAR I DRžAVNU IMOVINU
23/11/2022 u 14:09 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Đurišić: Ministarstvo prosvjete loše planiralo svoje potrebe na godišnjem nivou

Krajem 2021. godine Uprava za katastar i državnu imovinu sprovela je postupak javne nabavke energenata za potrebe državnih organa, među kojima je i Ministarstvo prosvjete i ugovor za predmetnu nabavku je zaključen dana 03.12. iste godine

Povodom informacije da pojedine vaspitno obrazovne  ustanove u Crnoj Gori nemaju energente potrebne za grijanje prostorija, a koja se pojavila u medijima, Uprava za katastar i državnu imovinu smatra neophodnim da se obrati javnosti i da iznese činjenice o sledećim problemima sa kojima se susreće, kazao je direktor Uprave za katastar i državnu imovinu Koča Đurišić.

Saopštenje prenosimo integralno:

Krajem 2021. godine Uprava za katastar i državnu imovinu sprovela je postupak javne nabavke energenata za potrebe državnih organa, među kojima je i Ministarstvo prosvjete i ugovor za predmetnu nabavku je zaključen dana 03.12. iste godine.

Ugovor  je zaključen na period od godinu dana, a Ministarstvo prosvjete se već poslije tri mjeseca obratilo upravi da je potrebno aneksirati ugovor zbog utrošenih količina i sredstava po predmetnom ugovoru.

Iz navedenog proizilazi da je Ministarstvo prosvjete loše planiralo svoje potrebe na godišnjem nivou, tj. da je Ministarstvo finansija obezbijedilo nedovoljna sredstva za period od godinu dana. Uprava za katastar i državnu imovinu je pokrenula postupak nabavke poštujući sve procedure i rokove u skladu sa Zakonom,  a na osnovu sredstava obezbijeđenih u budžetu i nije dužna da se stara o  tome da li neka institucija ima dovoljno sredstava ( već je to obaveza svake institucije pojedinačno u komunikaciji sa Ministarstvom finansija), dok je nadležnost uprave da transparetno i zakonito sprovede postupak  u najkraćem mogućem roku.

U tekućoj godini otežavajuće okolnosti sa kojima se  uprava susrela prilikom sprovodjenja centralizovanih javnih nabavki bile su i tehnički rebalans budžeta zbog kojeg su određene institucije razdvojene, čime su i sredstva istih razdvojena, a nakon toga uslijedio je i rebalans budzeta kojim su opredijeljena sredstva promijenjena što nas je dovelo u situaciju da nanovo moramo prikupiti podatke od svih institucija i uraditi izmjene plana javnih nabavki koje su iziskivale odredjene rokove.

Dodatno otežavajuca okolnost je bio sajber napad koji je paralisao portal javnih nabavki CEJN na kojem se  jedino po zakonu mogu objavljivati tenderi, koji je proradio tek nakon  gotovo dva mjeseca, kao i paralisanje sluzbenih mejlova koji još uvijek nisu u funkciji.  

Kako bi prevazišli sve probleme koji su se javili u prethodnom periodu i u najkraćem roku sproveli postupak za nabavku energenata, u dogovoru sa Ministarstvom finansija Uprava je inicirala da Vlada donese zaključak za sprovođenje hitnog pregovaračkog postupka.  Ovaj postupak je u završnoj fazi, a uprava je preduzela sve neophodne korake u skladu sa zakonom i završila svoj dio posla. U ovom trenutku sve zavisi isključivo od ponuđača  koji još uvijek nije dostavio obaveznu dokumentaciju potrebnu za zaključenje ugovora, iako je otvaranje ponuda završeno prije 11 dana.

Glavni problemi centralizovanih javnih nabavki, između ostalog, se ogledaju u nekoliko činjenica:

loše planiranje sredstava od strane državnih organa za čije potrebe se raspisuju tenderi;
nedovoljno obezbijedjena sredstva u budzetu za nabavku odredjenih roba i usluga;
neažurno dostavljanje potreba od strane drzavnih organa Upravi za katastar i drzavnu imovinu.

Poseban akcenat moramo staviti na neefikasnu zakonsku regulativu koja uređuje ovu oblast.

Na samom kraju, želimo da zaključimo da Uprava za katastar i državnu imovinu, uprkos lošim zakonskim rješenjima,  odgovorno i posvećeno radi na poslovima iz svoje nadležnosti u prilog čemu govore i do sad postignuti rezultati, a sve u skladu sa osnovnim načelima Zakona o javnim nabavkama kao što su transparentnost, ravnopravnost i sloboda, zabrana diskriminacije ali i ekonomičnost, efikasnost i efektivnost upotrebe javnih sredstava

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
25. april 2024 02:24