Горан Ђуровић / -Дан
21/01/2022 u 08:02 h
Milica KrgovićMilica Krgović
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Ђуровић: Друштвене мреже највећа платформа за ширење говора мржње

Не постоjи на међународном нивоу адекватан законодавни оквир за контролу информациjа и садржаjа коjи се пласираjу на друштвеним мрежама а скоро да jе немогуће открити све лажи и дезинформациjе коjима се често наноси велика штета грађанима, оцијенио је Ђуровић

Директор Медија центра Горан Ђуровић оцијенио је у разговору за "Дан" да су друштвене мреже постале наjвећа платформа за ширење говора мржње, као и дезинформациja коjима се значаjно утиче на свиjест грађана.

– Не постоjи на међународном нивоу адекватан законодавни оквир за контролу информациjа и садржаjа коjи се пласираjу на друштвеним мрежама, а скоро да jе немогуће открити све лажи и дезинформациjе коjима се често наноси велика штета грађанима. Треба убрзано радити на изналажену законских рjешења коjа могу дати резултат у сузбиjању дезинформациjа – истакао је Ђуровић одговарајући на питање о утицају друштвених мрежа на свијест грађана.

Говорећи о раду јавног сервиса, Ђуровић је казао да је након промjене руководства рад РТЦГ бољи него приjе промjене управљачких структура што и ниjе било тешко ако се зна да jе Божидар Шундић, претходни генерални директор, успио да досегне само дно када jе у питању повjерење грађања у рад jавног медиjског сервиса. Оцијенио је да јавни сервис није ослобођен партијског утицаја.

– Треба подсjетити да jе РТЦГ према истраживању jавног мњења из 2020. године имала повjерењу грађана на нивоу из 2012. године. Нови менаџмент ниjе урадио истраживање jавног мњења краjем 2021. године, па не можемо пратити да ли су се побољшали параметри на основу коjих се може проциjенити стварни учинак и евентуална побољшања – изјавио је Ђуровић.

Политичка сцена конфузна

Коментаришући политичка превирања, Ђуровић каже да је политичка сцена веома конфузна и то се пресликава на рад медиjа коjи су често и сами алатка у рукама политичара коjи желе да креирају конфузиjу код грађана како би лакше остварили своjе политичке циљеве.

– Политичка сцена jе онаква каква вjероватно мора да буде након 30 година власти ДПС-а, али jе свакако мучна. Примjетан jе недостатак људи са доказивим референцама и кредибилитетом у партиjским структурама а то ће бити случаj док се не промиjени изборно законодавство и уведе систем отворених листи коjи ће, надам се, натjерати полтичке партиjе да у своjе редове укључе наjспособниjе људе – закључује Ђуровић.

Према његовим ријечима, доскорашња скупштинска већина jе одлучила да примиjени Закон о РТЦГ коjег jе донијела Демократска партија социјалиста по своjоj мjери у jулу 2020. године са намjером да озакони своj партиjски утицаj на РТЦГ.

– Важећи закон дозвољава да се чланови Савjета РТЦГ бираjу вољом већине у Административном одбору у Скупштини. Посланици доскорашње већине су изабрали подобне и њима блиске представнике НВО у Савjет РТЦГ коjи су изабрали генералног директора коjи jе осигурао подршку политичких партиjа за своjе именовање. Скоро сви чланови Савjета РТЦГ су заправо извршитељи воље политичких пратиjа. Jедини закон коjег jе донио ДПС, а доjучерашња већина у Скупштини примиjенила jе Закон о РТЦГ. Нема професионализациjе РТЦГ док се не ослободи непримjереног партиjског утицаjа. То jе могуће урадити на основу новог закона и избором новог Савjета јавног сервиса, генаралног директора и менаџмента – сматра Ђуровић.
 

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
16. april 2024 09:38