Danijela Đurović / - IGOR SLJIVANCANIN
20/11/2022 u 12:29 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Đurović: Država mora nastaviti aktivno da radi na poboljšanju položaja djece

Kako je saopšteno iz Skupštine, Đurović je čestitala je 20. novembar, Međunarodni dan djeteta, svoj djeci Crne Gore

Država mora nastaviti da aktivno radi na poboljšanju položaja djece jer njihova sreća i blagostanje moraju biti tačka oko koje će se postizati adekvatni dogovori i rješenja, kazala je predsjednica Skupštine Danijela Đurović.

Kako je saopšteno iz Skupštine, Đurović je čestitala je 20. novembar, Međunarodni dan djeteta, svoj djeci Crne Gore.

- Čestitam vam vaš dan, sa željom da djetinjstvo provedete bezbrižno, u sreći, radosti i druženju sa vršnjacima, navela je Đurović.

Ona je djeci poželjela da im jedine brige budu one školske i da što duže ostanu djeca, da sačuvaju dječiju nevinost, ljudskost i nesebičnu ljubav prema bližnjima i svijetu oko sebe koju samo oni posjedujete.

Prema njenim riječima, briga o djeci je briga o budućnosti države.

- A mi moramo voditi računa da vam ostavimo najbolje temelje za ličnu i profesionalnu afirmaciju i napredak u svakom smislu, dodala je Đurović.

Ona ja apelovala na sve društvene činioce da daju maksimalan doprinos u pravcu unapređenja položaja djece u Crnoj Gori i rješavanja svih problema sa kojima se susrijeću, a kojih nije malo.

- Jedan od prioriteta za rješavanje je, svakako, siromaštvo i rizik od siromaštva u kome najmlađi članovi našeg društva žive, navela je Đurović.

Ona je kazala da je prema studiji UNICEF-a “Višedimenzionalno siromaštvo djece u Crnoj Gori” iz maja prošle godine, skoro 46 hiljada, odnosno jedno od troje djece u Crnoj Gori živi ispod praga koji označava rizik od siromaštva.

Đurović je podsjetila da su poslanici 27. saziva Skupštine usvojili zakonska rješenja kojima su vratili dječije dodatke najprije djeci do šest godina, a zatim i svoj djeci do 18 godina.

- Takođe, uveli su besplatne udžbenike za sve osnovce, te na taj način makar donekle pomogli roditeljima u izvršavanju svih obaveza koje školovanje donosi sa sobom, dodala je ona.

Đurović je kazala da to nije dovoljno.

- Država mora nastaviti da radi aktivno na poboljšanju položaja naše djece jer njihova sreća i blagostanje moraju biti tačka oko koje ćemo se okupljati i postizati adekvatne dogovore i rješenja, poručila je ona.

Đurović je navela da zabrinjava sve učestalija pojava govora mržnje i vršnjačkog nasilja među djecom i mladima u Crnoj Gori.

- Svaki oblik nasilja ostavlja posledice na psihičko zdravlje djece i stoga ga je važno što ranije prepoznati i iskorijeniti, rekla je Đurović.

Ona je kazala da sve relevantne institucije, poput škola, centara za socijalni rad, policije, sudstva i domova zdravlja, moraju udružiti snage u svakoj lokalnoj zajednici i dati doprinos suočavanju sa tom pojavom, i izgradnji kulture nenasilja.

Prema riječima Đurović, Skupština će i dalje biti dom otvoren za svu djecu.

- A to smo pokazali i nedavno kada smo u okviru proslave 116 godina od uvođenja parlamentarizma, organizovali desetu tradicionalnu Demokratsku radionicu “Barbara Pramer” sa učenicima osnovnih škola, kao i Simulaciju rada parlamenta u kojoj su učešće uzeli učenici srednjih škola, dodala je ona.

Đurović je kazala da će nastaviti i ubuduće sa sličnim projektima.

- Jer želimo da naša djeca osjete da je Skupština Crne Gore njihova kuća, čija su im vrata uvijek otvorena i koja će uvijek raditi isključivo za njihovo dobro, rekla je ona.

Đurović je kazala da kao predsjednica Skupštine, može da garantuje da će podršku najvišeg zakonodavnog doma imati svaki zakonski akt čiji je cilj unapređenje položaja mladih generacija.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
19. april 2024 03:21