Danijela Đurović / - IGOR SLJIVANCANIN
02/04/2023 u 10:32 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Đurović: Osobe sa autizmom nijesu same

Predsjednica Skupštine smatra da treba podstaći nadležne institucije da poseban fokus stave na teškoće kroz koje prolaze osobe sa tim razvojnim poremećajem

Osobe sa autizmom dragocjeni su članovi društva i u Skupštini Crne Gore će uvijek imati pouzdanog partnera i otvorena vrata za svaku vrstu pomoći i podrške, poručila je predsjednica parlamenta Danijela Đurović.

Ona je, povodom 2. aprila – Svjetskog dana osoba sa autizmom, kazala da je potrebno skrenuti pažnju javnosti na probleme sa kojima se svakodnevno suočavaju osobe sa autizmom i njihove porodice.

Đurović smatra da treba podstaći nadležne institucije da poseban fokus stave na teškoće kroz koje prolaze osobe sa tim razvojnim poremećajem.

Kako je navela, broj djece sa autizmom je u stalnom porastu u Crnoj Gori i svijetu.

- Dostupni podaci za Crnu Goru govore da neki od poremećaja iz spektra autizma ima oko četiri djece na nivou države, dok njih oko 270 koristi usluge Centra za autizam, razvojne smetnje i dječju psihijatriju “Ognjen Rakočevi攓, navela je Đurović u saopštenju.

Ona je podsjetila da je Skupština 2016. godine donijela Zakon o dopunama Zakona o zdravstvenoj zaštiti, kojim je definisana obaveza formiranja nacionalnog Centra za autizam kao visokospecijalizovane, multidisciplinarne, edukativne javne ustanove koja vrši djelatnosti obrazovanja, naučno-istraživačkog rada, zdravstvene zaštite i druge.

U skladu sa tim, kako je navela Đurović, Centar za autizam je otvoren krajem marta 2018. godine.

Ona je ukazala da je u decembru prošle godine, Skupština usvojila i dopune Zakona o zdravstvenoj zaštiti, kojim se predviđa formiranje nacionalnog Registra za osobe sa autizmom, koji će predstavljati sveobuhvatnu i cjelovitu, metodološki standardizovanu i kontinuirano ažuriranu evidenciju osoba sa autizmom na teritoriji Crne Gore.

„Naravno, pred nama je još mnogo posla kako bismo osobama sa autizmom omogućili što bolje uslove za razvoj i napredovanje, istakla je Đurović.

Ona je kazala da, s obzirom da Centar za autizam od osnivanja ima problem sa nedostatkom kadra, mnogi korisnici imaju teškoće sa zakazaivanjem tretman, zbog čega djeca sve češće upućuju u druge regionalne centre, naročito u Beograd, gdje dobijaju potrebnu njegu.

Prema riječima Đurović, neophodno je veće učešće nadležnih ustanova.

- Naročito Ministarstva zdravlja, jer se kroz domove zdravlja može organizovati dobra podrška koja podrazumijeva formiranje čitavog tima koji će se aktivno, kontinuirano i svakodnevno baviti ovom izuzetno ozbiljnom temom, ocijenila je Đurović.

Ona je djeci i odraslima, koji se bore sa autizmom, poručila da nijesu sami, da su dragocjeni članovi društva i da će u Skupštini uvijek imati pouzdanog partnera i otvorena vrata za svaku vrstu pomoći i podrške.

- O autizmu moramo govoriti ne samo danas, već svakog dana u godini, a naročitu pažnju moramo posvetiti djeci prema kojoj imamo najveću odgovornost, naglasila je Đurović.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
30. novembar 2023 14:59