Sa proslave, Policijska akademija u Danilovgradu / - VLADA
12/10/2022 u 14:49 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
StoryEditor

Đurović: Vi ste ponos Crne Gore; Abazović: Ne postoji veća čast za čovjeka nego da služi svojoj državi

Ovdje se policijskoj strukturi crnogorskog društva gradi temelj, a na temelju sve i počiva. Odavde sve kreće, a duboko sam uvjeren da je taj temelj kvalitetno urađen, kazao je Stanišić v.d. direktora Policijske akademije

Izborom ove profesije pokazali ste da vam je država na prvom mjestu i da služenje zemlji i građanima shvatate kao čast i privilegiju, koju ne mogu dobiti svi, kazala je danas predsjednica crnogorskog parlamenta Danijela Đurović, obraćajući se polaznicima XIV generacije Policijske akademije u Danilovgradu.

image

Danijela Đurović

- VLADA

„Baveći se ovim poslom, morate u svakom trenutku biti iznad političkih, nacionalnih, vjerskih ili bilo kakvih drugih razlika koje u današnjem društvu mogu produkovati nepoželjne tenzije“, istakla je Đurović. Ona je naglasila da je posebno zadovoljna povećanjem broja žena u policijskim strukturama.

image

Sa proslave, Policijska akademija u Danilovgradu

- VLADA

„Naročito mi je drago što je od ukupno 54 polaznika, među nama danas i 13 policajki. Raduje me i podatak da se trenutno na Akademiji školuju 64 polaznika XV generacije, od čega 26 žena i 38 muškaraca“, naglasila je predsjednica Parlamenta.

image

Polaznici Policijske akademije

- VLADA

Premijer Dritan Abazovć je iskazao zadovoljstvo što ima priliku da pozdravi stroj koji je, kako naglašava, u teškim i izazovnim momentima za Crnu Goru i njeno društvo, pokazao odgovornost i izrazio želju da se bavi policijskim poslovima.

„Vi ste ljudi koji će služiti državi koja će biti nova članica Evropske unije. Zajedno sa svojim kolegama iz cijele Evrope, a nadamo se i iz cijelog svijeta, radićete na tome da naši građani osjećaju potpunu sigurnost, a vaša djeca i djeca svih građana Crne Gore sa ponosom koračaju našim ulicama, ostvaruju svoja prava u svojoj zemlji i pronalaze svoje mjesto pod suncem, te stvaraju uslove života koji su bolji nego na drugima mjestima“, kazao je Abazović.

Premijer je čestitao Akademcima današnji dan i u ime Vlade Crne Gore.

„Ponosno nosite naš grb na grudima, podignite visoko zastavu našu na jarbol slobode, učinite sve da Crna Gora bude sigurna destinacija i za svoje građane, i za svoje posjetioce i za svoje turiste“, zaključio je Abazović.

Ministar prosvjete Miomir Vojinović istakao je da  su mnogi od polaznika Akademije danas ostvarili svoje snove iz djetinjstva da rade nešto humano, i budu na braniku svoje otadžbine, te da je mnogima od njih bila zanimljiva ta junačka moć policijske profesije.

image

Miomir Vojinović

- VLADA

„Zato ste se trudili, bili profesionalni i savjesni i uspjeh nije mogao da izostane. Od danas ste značajan dio društvene zajednice koji će svoj posao, onako kako ste i naučili na Akademiji, obavljati stručno i savjesno“, kazao je Vojinović i dodao da ne sumnja, da su akademci i akademke već stekli visoke moralne vrijednosti, odlična specijalizovana znanja, pribranost, dobro rasuđivanje, zrelost i odlučnost u borbi protiv pošasti savremenog doba.

„Znam da i Vi vrlo dobro znate da su izazovi savremenog života sve kompleksniji, ali, u tom pravcu i naša potreba da unapređujemo obrazovne programe i uslove u kojima se školuju generacije mladih djevojaka i momaka. Želim vam da zadržite te ideale koji su se tokom vašeg školovanja rasplamsali i zbog kojih danas gordo stojite ovdje. A zbog kojih smo i mi ponosni na vas“, zaključio je Vojinović.

Ministar unutrašnjih poslova Filip Adžić izrazio je zadovoljstvo zbog činjenice da mu se ukazala prilika da akademce i akademke  pozdravi i kao kolega. 

"Novim Zakonom o unutrašnjim poslovima, vi danas postajete dio najmoćnijeg organa u državi", kazao je Adžić. On je naglasio da su polaznici Akademije, tu privilegiju zaslužili znanjem, snagom, odricanjem i samo svojim uspjehom.

"Odabravši ovaj plemeniti poziv, pokazali ste da ćete biti oni koji će štititi državu i građane, službenici Ministarstva unutrašnjih poslova, što jeste više nego plemenito zanimanje, ali i prepuno izazova i opasnosti", zaključio je ministar unutrašnjih poslova.

Vršilac dužnosti direktora Policijske akademije Vladimir Stanišić istakao je da uprkos pandemiji kovida-19 virusa Akademija je uspjela da se prilagodi nastaloj situaciji i pruži adekvatno znanje i obuku budućim čuvarima crnogorskog Ustava i zakona.

image

Vladimir Stanišić

- VLADA

„Ovdje se policijskoj strukturi crnogorskog društva gradi temelj, a na temelju sve i počiva. Odavde sve kreće, a duboko sam uvjeren, da je taj temelj kvalitetno urađen, te da smo vas adekvatno pripremili da se ispravno razvijate i napredujete do najviših policijskih funkcija“, kazao je Stanišić.

„Školovanje na Policijskoj akademiji, za sve nas je bila velika obaveza, ali i velika čast. Tokom dvogodišnjeg školovanja koje je bilo puno izazova, uspona i padova, posebno bih istakla nesebičan trud i doprinos naših profesora,  a sve u cilju našeg intelektualnog razvoja i unapređenja naših vještina, kako bismo sjutra, kao već afirmisani policijski službenici, obavljali svoj posao na maksimalno profesionalan način i uvijek u skladu sa zakonom“, kazala je najbolja polaznica XIV generacije Katarina Šećković. Ona je naglasila da zaštita ugleda, profesionalizam i nediskriminacija moraju biti vodilje u građanskom i policijskom postupanju, kao i da se moraju temeljiti na bogatstvu naših etničkih, religijskih i drugih različitosti.

„Shodno tome, drage moje kolege, ne smijemo dozvoliti sebi da smatramo da je završetak Policijske akademije kraj našeg obrazovanja i usavršavanja već moramo biti spremni na permanentno usavršavanje i cjeloživotno učenje“, kazala je Šećković.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
19. maj 2024 15:58