Velibor Džomić / - Srđan Boljević
15/08/2022 u 09:26 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Džomić: Temeljnim ugovorom zastićeni prava i interesi SPC u Crnoj Gori

On je naveo da SPC "ne može da utiče na to sa kim i kada će država Crna Gora da zaključuje ugovore, ali nijedan budući ugovor ne može da zadire u prava koja su SPC zagarantovana i priznata u Crnoj Gori"

Protojerej-stavrofor Velibor Džomić izjavio je da su prava i interesi Srpske pravoslavne crkve (SPC) u Crnoj Gori zaštićeni Temeljnim ugovorom koji je crkva potpisala sa državom.

- Identitet, pravi subjektivitet, istorijski kontinuitet, puna unutrašnja autonomija, kanonska vezanost za Sveti arhijerejski sabor, Sinod i patrijarha srpskog su ovim ugovorom dodatno zaštićeni, kao i prava i slobode klirika i laika - rekao je Džomić za Politiku.

Džomić, koji je bio član ekspertskog tima SPC za pripremu Temeljnog ugovora, dodao je da se "zbog toga i bune javno deklarisani protivnici SPC u Crnoj Gori".

- Ako se postavi pitanje zaključenja ugovora sa takozvanom Crnogorskom pravoslavnom crkvom (CPC) onda se otvara i pitanje obaveze zaključenja ugovora i sa nekim novim vjerskim zajednicama koje su 'pozajmile' nazive nekih drugih crkava i vjerskih zajednica. Zašto bi takozvana CPC bila ispred njih? Vidjećemo šta će biti, ali na nama je da čuvamo jedinstvo kao blagoslov Svetog Save - rekao je Džomić.

On je naveo da SPC "ne može da utiče na to sa kim i kada će država Crna Gora da zaključuje ugovore, ali nijedan budući ugovor ne može da zadire u prava koja su SPC zagarantovana i priznata u Crnoj Gori".

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
21. novembar 2022 09:05