Борис Џонсон / - ФБ
03/06/2021 u 18:51 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Џонсон позвао Ђукановића на Самит свјетских лидера

Џонсон истиче да ће свака нација на земљи, на овај или онај начин, осјетити посљедице климатских промјена, тако и лидер сваке нације има улогу у борби против ње

Премијер Велике Британије Борис Џонсон упутио је позив црногорском предсједнику Милу Ђукановићу да учествује на Самиту свјетских лидера, којим ће започети 26. конференција УН-а о климатским промјенама у Глазгову.

- Част ми је да Вас лично позовем на Самит свјетских лидера, којим ц́е започети 26. конференција УН-а о климатским промјенама у Глазгову. Свијет гледа и свијет чека. Зато ми се придружите на Самиту свјетских лидера, који се одржава 1. и 2. новембра, и отворен је само за шефове држава и влада. Радујем се што ћу Вас дочекати у Глазгову и на ЦОП26. И радујем се сарадњи са Вама како бисмо осигурали амбициозне, трајне и ефикасне промјене које наши људи очекују, а наша планета заслужује - поручио је британски премијер.

Џонсон истиче да ће свака нација на земљи, на овај или онај начин, осјетити посљедице климатских промјена, тако и лидер сваке нације има улогу у борби против ње.

- Само удруживањем можемо извршити акцију потребну за заштиту наше околине, раст наше економије и остварити резултате за наш народ. ЦОП26 долази на прекретници у борби против климатских промјена. Будући да многе нације већ пате усљед виших температура и пораста мора, имамо само најужи прозор да ограничимо пораст глобалних температура на 1,5 степени Целзијуса -, пише у писму британског премијера.

Џонсон истиче да наука захтијева да свијет хитно поставимо на кредибилан пут до „Нето нулте емисије“, па је од виталног значаја да ЦОП26 ослободи пуни потенцијал Париског споразума и сигнализира јасну промјену брзине према Оквиру УН-а за климатске промјене.

- Да би се то догодило, потребно нам је да све државе поставе амбициозне национално утврђене доприносе и нето нулте обавезе прије новембра - многе то већ јесу, али још многе морају то да учине. Владе такође морају да појачају напоре на припреми и суочавању са посљедицама климатских промјена које су вец́ код нас и да изнесу своје планове за то. И морамо у потпуности доставити финансирање потребно свим земљама да би испуниле такве циљеве. Развијене државе морају одлучно да испуне своју обавезу да мобилишу 100 милијарди долара финансирања за климу годишње, излазећи са амбициозним обећањима сада и до 2025. године - пише у позиву британског премијера.

Објашњава да те финансије нису само помоћ или донација, већ је то улагање у нашу заједничку будућност.

"Као што су многи свјетски лидери препознали глобално, борба против климатских промјена не мора да подразумијева повлачење из модерног свијета или кочење међународног развоја. Умјесто тога можемо и морамо да водимо зелену индустријску револуцију, обнављајући се након ковида19 на инклузиван начин који доноси нашим земљама ниже емисије и већи просперитет. Као дио овога, морамо да озеленимо наше финансијске институције да претворе милијарде у трилионе укључујући преусмјеравање новца из фосилних горива у чисту технологију. За разлику од ранијих таквих револуција, ова може - заиста мора - радити у складу са природним свијетом, умјесто да га уништава. Природа нуди трећину најисплативијих рјешења како би нас одржала на путу да испунимо париске циљеве, али тренутно добија само три процента финансијских средстава и дјелић пажње свјетских лидера. Морамо боље порадити на овоме на ЦОП26, надовезујући се на кинеско лидерство у амбициозној Кунминг конвенцији о биолошкој разноликости како бисмо створили заиста трансформативну годину за нашу планет", пише у писму Џонсона.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
24. april 2024 08:46