/ FOTO: IJZ
22/10/2022 u 13:08 h
Dan portalDan portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Edukacija zdravstvenih radnika na temu komunikacije o benefitima HPV vakcinacije

HPV vakcinacija u Crnoj Gori je započela 26. septembra 2022. god. shodno Nacionalnom planu za sprovodjenje HPV vakcinacije u Crnoj Gori, čiju izradu i realizaciju je podržala SZO

Institut za javno zdravlje Crne Gore je, uz podršku SZO,  danas  započeo još jednu u nizu edukacija zdravstvenih radnika na temu ”Kako komunicirati o benefitima HPV vakcinacije“. Skup je otvorio Borko Bajic, VD pomoćnika direktora za javno-zdravstvena i medicinksa pitanja u  Institutu za javno zdravlje Crne Gore.  

-  Bajić je naglasio da rak grlića materice predstavlja podmulku bolest koja se najčešće javlja bez jasnih simptoma i zbog toga se i otkriva kasno i na žalost odnosi živote u velikoj mjeri, ako se ne sprovode preventive mjere koje uključuju vakcinaciju, redovne ginekološke kontrole i skrining programe. Na kraju je istakao zadovoljstvo što se Crna Gora započela proces  HPV vakcinacije i na taj način svrstala u red civilizovanih zemalja koje su u prilici da efikasno sprovode prevenciju karcinoma grlića materice, te se iskreno nada da će radionica biti uspješna, i da će na narednim sastancima Institut za javno zdravlje Crne Gore i predstavnici primarne zdravstvene zaštite zajedno biti  ponosni zbog mjerljivog napretka u ovoj oblasti- navodi se u saopštenju.

 Mina Brajovic, šefica SZO Kancelarije istakla je da je obuka u funkciji jačanja kapaciteta - zdravstvenih radnika - da na strukturiran način, a “naoružani” potrebnim znanjima, vještinama , samopouzdanjem komunicirate sa građanima različitih profila u različitim situacijama o tome da je HPV vakcina održivi put za borbu protiv kancera grlića materice i da spašava živote majki, sestara, kćerki Crne Gore.

Ona je dodala­: “kancer grlića materice odnosi više života u Crnoj Gori nego u bilo kojoj zemlji regiona Evrope.” Prema SZO podacima u vise od 95% slučajeva HPV virus je uzrok obolijevanja od cervikalnog kancera, kao inda.

Brajović je posebno naglasila: “Bilo koja od HPV vakcina koje je prekvalifikovala SZO spriječava kancer grlića materice u do 90% slučajeva. Naši podaci generisani u 112 zemalja širom svijeta potvrđuju da je HPV vakcina jedna od najbezbjednijih. Ovo su podaci koji ohrabruju ali i obavezuju na intezivan dijalog i dvosmjernu komunikaciju zdravstvenih radnika sa roditeljima, ali i drugim akterima koji direktno ili indirektno oblikuju javno mjenje.

- Tokom COVID-19 pandemije  uvidjeli smo da efikasan odgovor počiva na kvalitetnoj, efikasnoj kriznoj komunikaciji - komunikaciji o rizicima i angažmanu zajednice, kao i da u tom procesu zdravstveni radnici - igraju važnu ulogu - jer uživaju povjerenje, a djeluju na temelju nauke i naučnih dokaza. Ovo su razlozi zašto SZO u saradnji sa Ministrastvom zdravlja i timom iz Instituta za javno zdravlje Crne Gore, ulaže napor na daljem jačanju kapaciteta zdravstvenih profesionalaca da svoje znanje o benefitima HPV vakcinacije podijeli sa sugrađanima na strukturisan način, prilagođeno sagovorniku i trenutku na način koji uliva puno povjerenje, kako bi  pomogli roditeljima da donesu  ispravnu odluku - HPV vakcinacija za dobro zdravlje  naših djevojčica, kćerki i budućih majki Crne Gore i eliminaciju cervikalnog kancera kao ozbiljne javnozdravstene prijetnje i prepreke razvoju našeg društva-zaključila je Brajović.

HPV vakcinacija u Crnoj Gori  je započela 26. septembra 2022. god. shodno Nacionalnom planu za sprovodjenje HPV vakcinacije u Crnoj Gori, čiju izradu i realizaciju je podržala SZO.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
18. april 2024 04:31