Јанко Одовић
22/09/2021 u 10:54 h
Milan SekulovićMilan Sekulović
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

ЕК се интересује за опорезивање непријављених прихода, Скупштина ћути четири мјесеца

Дошли смо у ситуациjу да имамо прописану стопу опорезивања неприjављених прихода, али немамо могућност да ову стопу примиjенимо, упозорио је Одовић за "Дан"

У скупштинскоj процедури су већ дуже од четири мјесеца предлози закона о измjенама и допуна закона о порескоj администрациjи и о финансирању локалне самоуправе, коjе jе Влада доставила Скупштини на усваjање по хитном поступку, саопштио је "Дану" државни секретар у Министарству финансија и социјалног старања Јанко Одовић. Подсјећа да се посланици о њима ниjесу изjаснили ни средином jуна, када jе усвоjен Закон о буџету, а истиче да се Европска комисија (ЕК) прије пар дана интересовала, између осталог, и о темама које третирају ти прописи.

– Свjедоци смо да се су се одређена лица у претходном периоду енормно богатила, те значаjно повећала своjу имовину. Анализе, коjе смо радили показале су да приjављени приходи ових лица апсолутно не кореспондираjу са вриjедношћу њихове имовине. Ово jе, очигледно, jасно и грађанима. Дакле, усваjањем овог сета закона, омогућило би се да Управа прихода и царина изврши процjену вриjедности имовине одређеног лица, а да се онда опорезуjе неприjављени доходак, односно приходи ових лица, коjи су омогућили стицање предметне имовине. Опорезовала би се разлика између вриjедности имовине умањене за износ приjављеног дохотка – дакле, реално остварени, а неприjављени и неопорезовани доходак – наводи Одовић.

Каже да се ЕК интересуjе у вези са новом пореском стопом за неприjављени приход и начином на коjи се примjењуjе то рjешење, коjе ниjе могуће спровести без усваjања предложених измjена Закона о порескоj администрациjи.

– У оквиру питања из области опорезивања, МФСС jе упитано о начину на коjи се може примиjенити нова пореска стопа на неприjављени приход, као и када се очекуjе усваjање закона о порескоj администрациjи. Имамо jедну парадоксалну ситуациjу – jесте похвално то што jе Скупштина усвоjила измjене Закона о порезу на доходак физичких лица, коjим jе предвиђено да стопа за неприjављени приход износи 80 одсто, али ниjесу разматране измjене ова два пратећа предлога закона – да би се обезбиjедио начин на коjи ће држава наплаћивати те приходе. Дошли смо у ситуациjу да имамо прописану стопу опорезивања неприjављених прихода, али немамо могућност да ову стопу примиjенимо. Нажалост, због тога би се могло рећи да су они сумњиво енормно богати и даље "безбjедни". Апелуjемо да посланици што приjе размотре сет предлога закона, коjи су у скупштинскоj процедури од 14. маjа ове године. У контексту предлога коjи мjесецима чекаjу разматрање, указуjемо да раст прихода од акциза у досадашњем периоду компензуjе планирани ефекат предложених законских рjешења, коjа се односе на акцизну политику – истакао је Одовић.

Истиче да су и поред тога што буџет трпи због неусваjања измjена закона успjели да бољом наплатом прихода током сезоне и повећаном пореском дисциплином допринесу да компензуjу планиране ефекте, коjи треба да прате мjере из буџета ове године.

– Да jе Скупштина усвоjила предложене законе државни буџет, коjи три мjесеца заредом биљежи суфицит, имао би jош веће приходе, па би и грађани непосредно могли да осjете повећање животног стандарда. Поред повећања прихода државног буџета за неколико десетина милиона еура и побољшања животног стандарда грађана, посебно jе важно то што упоређивање вриjедности имовине са приjављеним приходима представља jедан од ефикасних алата у борби против корупциjе – оцјењује Одовић.

У сусрет усваjању нацрта закона о пориjеклу имовине, посебно jе значаjно, каже Одовић, да имамо ове дугоочекиване пратеће законе за оштриjи обрачун са неприjављеним приходима.

– Радна група за израду нацрта закона о поријеклу имовине припрема нормативна рjешења, уз помоћ међународних експерата. Ради ефикасне борбе против корупциjе неопходно jе постоjање оба ова инструмента – закључује Одовић.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
19. april 2024 03:00