NN lice sa kajmanom snimljeno u jednom gradu na našem primorju / - FOTO: ZCIP
08/09/2023 u 13:28 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Ekološka inspekcija: Inspektor lice s krokodilom nije "puštio", već se ono svojevoljno udaljilo

Inspektori Odsjeka za ekološku inspekciju u skladu sa Zakonom o inspekcijskom nadzoru i drugim zakonima nemaju ovlašćenja da primjenjuju fizičku silu zu cilju zadržavanja lica

Uprava za inspekcijske poslove - Odsjek za ekološku inspekciju negira da je stranu državljanku koja je 14. avgusta na Šetalištu kralja Nikole u Baru nudila prolaznicima da se fotografišu sa zmijom (pitonom) i krokodilom inspektor pustio da odšeta sa divljim životinjama, o čemu su obavijestili neki mediji.

- Dana 14.08.2023. godine u toku vršenja inspekcijskog nadzora u zoni Šetališta kralja Nikole u Baru, u zoni ispod gradskog stadiona zatečeno je lice – strana državljanka koja je posjedovala dvije jedinke divljih vrsta životinja: zmiju - piton (Python) i krokodila. Prije pomenuta, životinje je stavljala u promet radi sticanja dobiti na način što ih je nudila prolaznicima za fotografisanje uz nadokanadu, sa mogućnošću izrade-štampanja fotografija na licu mjesta. U skladu sa obavezama koje proizilaze iz Zakona o inspekcijskom nadzoru, postupajući inspektor se legitimisao stranci u postupku inspekcijskog nadzora i istu upoznao sa predmetom inspekcijskog nadzora (dozvole za životinje koje posjeduje u skladu sa Zakonom o zaštiti prirode). Prije navedena je dala informaciju da se dozvole nalaze kod drugog lica, sa kojim se vršila komunikacija putem telefona, po pitanju dokumentacije i porijekla životinja. Od zatečenog lica sa životinjama na šetalištu u Baru zatraženo je da stavi na uvid lična dokumenta u cilju utvrđivanja identiteta, ali po izjavi ista ih kod sebe nije imala - navodi UIP-Ekološka inspekcija.

Zbog prije navedenog, od strane postupajućeg inspektora zatražena je pozivom na broj 122 asistencija pripadnika Uprave policije – Centar bezbjednosti Jug – Odjeljenje bezbjednosti Bar i dobijenja je informacija da će njihovi službenici doći na lice mjesta u što kraćem roku i da iste treba sačekati, saopštavaju iz Uprave.

Nakon poziva prema policiiji, stranci-subjektu nazdora je saopšteno da treba da sačeka dolazak policijskih službenika radi utvrđivanja njenog identiteta. Stranka – subjekat nadzora nakon nekih 15-ak minuta od poziva ka broju 122 Uprave policije – OB Bar, se sa još jednom osobom koja se tada na licu mjesta pojavila, svojevoljno udaljila sa lica mjesta i napustila mjesto vršenja inspekcijskog nadzora.

- Inspektor je stranu državljanku nije "puštio" da se udalji, već je ono to učinilo svojevoljno i pored upozorenja. - navodi se u saopštenju, u kojem se još dodaje da je inspektor obavijestio policiju da se stranka udaljila sa lica mjesta.

On je obavijestio "o slučaju pisanim putem i ODT Bar i Upravu policije – CB Jug – Odjeljenje bezbjednosti Bar u cilju preduzimanja mjera i radnji iz njihove nadležnosti", stoji u saopštenju.

- Da se lice koje je zatečeno na šetalištu u Baru sa dvije jedinke divljih vrsta životinja, udaljilo sa lica mjesta inspekcijskog nadzora svojevoljno i pored upozorenja, kao i o daljem postupanju inspektora u vezi sa tim kao i u vezi sa činjenicama i informacijama koje su dobijene u toku vršenja inspekcijskog nadzora, podnosiocu inicijative NVO Centar za zaštitu i proučavanje ptica data je informacija u obavještenju o postupanju po incijativi.

Inspektori Uprave za inspekcijske poslove – Odsjek za ekološku inspekciju u skladu sa Zakonom o inspekcijskom nadzoru, i drugim zakonima nemaju data ovlašćenja primjene sredstava i tehnika prinude, odnosno primjene fizičke sile za zadržavanje lica.

- Po pitanju informacije koja je prisutna u medijima u vezi sa držanjem u zatočeništvu srna na katunu na planini Maganik, obavještavamo vas da su iste u skladu sa odredbama Zakona o divljači i lovstvu u nadležnosti inspekcije za šumarstvo, lovstvo i zaštitu bilja, a ne ekološke inspekcije - navodi se u saopštenju Ekološke ispekcije.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
27. april 2024 02:45