Photo by Laura Lee Moreau on Unsplash-илустрација
25/06/2021 u 15:24 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Емитери да поднесу захтјеве за додјелу државне помоћи

Емитери су дужни да најкасније до сриједе, 30. јуна 2021. године, Агенцији за електронске медије поднесу захтјев за додјелу државне помоћи

Агенција за електронске медије позива емитере да поднесу захтјеве за додјелу државне помоћи кроз ослобађање од обавезе плаћања дијела годишње накнаде за емитовање радијских или ТВ програма за 2021. годину.

Савјет Агенције за електронске медије је, на сједници одржаној 23. априла 2021. године, донио Одлуку о давању сагласности да се обавезе емитера за 2021.г. умање за око 100.000 еура.

- Накнада ће се умањити на начин што ће се јавни и комерцијални емитери ослободити обавезе плаћања друге кварталне рате накнаде за емитовање за 2021. годину.; комерцијални и јавни ТВ емитери који емитују програмске садржаје у оквиру пројекта „Учи дома“ ослободити обавезе плаћања прве и друге кварталне рате накнаде за емитовање за 2021. годину - наводи се у саопштењу АЕМ-а.

Приликом доношења ове одлуке Савјет Агенције је, како се  узео у обзир утицај до сада спроведених мјера и ефекте ове одлуке на пословање комерцијалних и јавних емитера и Агенције у 2021. години. При томе, како кистичу, покушао је да усклади потребу за пружањем помоћи, са једне стране и обавезу рационалног планирања и намјенског трошења средстава којима располаже Агенција, са друге стране.

- Сагласно Закону о контроли државне помоћи и Привременом оквиру за мјере државне помоћи у сврху подршке привреди због ЦОВИД-19, Агенција за електронске медије је, 28. априла 2021. године, Агенцији за заштиту конкуренције поднијела Пријаву за државну помоћ. Након добијања позитивне оцјене Агенције за заштиту конкуренције о усаглашености ове шеме са Привременим оквиром за мјере државне помоћи у сврху подршке привреди у актуелној пандемији обољења ЦОВИД-19, стекли су се услови да емитери поднесу Агенцији за електронске медије захтјев за реализацију помоћи - наводи се у саопштењу.

Емитери су дужни да најкасније до сриједе, 30. јуна 2021. године, Агенцији за електронске медије поднесу захтјев за додјелу државне помоћи.

Захтјев се може поднијети електронском поштом (на ард@ардцг.орг), непосредно предајом на архиви Агенције или поштом на адресу Бул. Светог Петра Цетињског бр. 9, 81000 Подгорица.

Они подсјећају да је током 2020. године, спроведен први сет мјера помоћи емитерима тако што су им умањене обавезе за 178.379 еура, на начин што су: сви комерцијални и јавни емитери ослобођени плаћања двије кварталне рате накнаде за емитовање за 2020. годину (друге и четврте); емитери који емитују програмске садржаје у оквиру пројекта „Учи дома“ ослобођени од плаћања цјелокупне годишње накнаде за 2020.годину.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
27. april 2024 21:22