/ Фото: Архива
09/12/2021 u 12:57 h
Dejan BogojevićDejan Bogojević
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Епидемиолози страхују од двије епидемије истовремено

Велика је вјероватноћа да је омикрон сој у Црној Гори, кажу љекари и стручњаци

У Црној Гори су јуче од последица вируса корона преминуле двоје особе и инфицирано њих 196. Након пада броја инфицираних забиљежене су и мање гужве у болницама и домовима здравља. У болницама тврде да у претходних 20 дана имају 50 одсто мање пацијената, али истичу да су спремни уколико се региструје појава новог омикрон соја вируса корона.

У Института за јавно здравље тврде да постоји велика вјероватноћа да је нови омикрон сој присутан у Црној Гори, а епидемиолог Института за јавно здравље (ИЈЗ) Милко Jоксимовић истиче за "Дан" да ће се коначни резултати знати за неколико дана.

Он објашњава да епидемиолози страхуjу од истовремене епидемиjе сезонског грипа и вируса корона, коjа би могла да има фаталне последице.

– Одговор ћемо имати током наредне седмице, а велика jе вjероватноћа да jе омикрон соj у Црноj Гори. Очекивано је да соj коjи постаjе доминантан у свиjету имамо и код нас, а остаjе нам да видимо колико jе вирулентниjи, колико се лакше преноси, пробиjа ли имунитет особа коjе су прележале ковид и колико jе отпоран на вакцину – казао је Јоксимовић.

Он је поручио да су превентивне мјере неопходне и када jе у питању нови соj вируса, а мјере су најбоље рјешење и у борби против ковида.

Директор Опште болнице Беране Милорад Магделинић казао је за "Дан" да су претходних дана забиљежили знатно смањење броја тешко обољелих и хоспитализованих особа инфицираних ковидом.

image

Јоксимовић

Фото: Саша Матић

– Тренутно је хоспитализовано девет заражених ковидом, имамо мање пацијената којима треба болничко лијечење и стање се поправило. Због свега овога ћемо успјети мало да одморимо кадар, а очекујемо и да један борј љекара оде на годишње одморе. Пратимо ситуацију са омикрон сојем, али засад немамо прецизне податке о каквом вирусу је ријеч. Поштоваћемо даље инструкције Института за јавно здравље јер су они задужени за праћење и контролу епидемије – каже Магделинић.

У Подгорици 698 обољелих

Из ИЈЗ кажу да су тренутно активни случаjеви по општинама: Подгорица 698, Никшић 170, Херцег Нови 161, Тиват 144, Бар 101, Будва 99, Биjело Поље 96, Даниловград 88, Котор 86, Беране 84, Пљевља 79, Моjковац 44, Цетиње 42, Андриjевица 36, Колашин 22, Жабљак 14, Улцињ 13, Тузи 12, Шавник 7, Петњица 5, Плав, Плужине и Рожаjе по 3.

Од почетка епидемиjских дешавања (март 2020. године) укупан броj регистрованих случаjева инфекциjе jе 159.034.

– Укупан броj преминулих повезаних са ковид-19 инфекциjом од почетка пандемиjе jе 2.336. До 15 часова приjављен jе опоравак код 207 пациjената. Узимаjући у обзир све новооткривене случаjеве као и броj опорављених, укупан броj тренутно активних случаjева износи 2.010 – саопштено је јуче из ИЈЗ.

Директор Дома здравља Цетиње Марко Радовић казао је за "Дан" да дневно имају у просјеку 100 пацијената у ковид амбулантама, али да је тај број смањен у односу на прије мјесец дана.

– Имамо значајан пад броја пацијената што нам послије скоро двогодишње борбе олакшава рад. Имамо дневно по 50 пацијената у ковид амбуланти за одрасле и за дјецу. Спремни смо и у случају појаве новог соја вируса и дио узорака смо одвојили за тестирање у лабораторији. Имамо "уско грло" због недостатка педијатара и очекујемо да нам се двије колегинице врате са специјализације у фебруару и јуну наредне године. До тада имамо помоћ колега из Опште болнице и других градова – каже Радовић.

Директор барске болнице Игор Каришик истиче за "Дан" да су у последњих 20 дана имали на болничком лијечењу имали 50 одсто мање заражених. Он каже да још немају сазнања о омикрон соју и да није доказано како се он шири у популацији.

– Претходних седмица имамо од 25 до 30 пацијената на ковид одјељењу. Иако је дошло до повећања броја обољелих, исти број љекара брине о пацијентима. Морамо покрити све смјене. Добили смо нови рендген кроз донацију тако да имамо адекватне услове за лијечење ковид пацијената – наводи Каришик.

Из Института су казали да су лабораториjе доставиле резултате за 1.849 узорака на нови вирус корона.

– Новопозитивни случаjеви су регистровани у општинама Подгорица 76, Тиват 16, Даниловград 15, Бар и Биjело Поље по 11, Беране 10, Будва 9, Херцег Нови и Никшић по 8, Цетиње 7, Андриjевица и Моjковац по 5, Котор, Пљевља, Тузи и Улцињ по 3, Колашин, Петњица и Жабљак по 1. Удио новопозитивних случаjева у укупном броjу тестираних за 7.12.2021. године jе износио 10.6 одсто. Током jучерашњег дана ИJЗЦГ су приjављена два смртна исхода повезана са САРС-ЦоВ-2 инфекциjом, jедан из Подгорице и jедан из Никшића. Међу преминулима млађи jе имао 64, а стариjи 77 година – наводе из ИЈЗ.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu

Izdvojeno

23. april 2024 16:30