Етиком против говора мржње / - ЦГО
27/09/2021 u 15:47 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Етиком против говора мржње у коментарима на онлајн медиjима

Центар за грађанско образовање организовао је тренинг за администраторе и модераторе на интернет порталима како би их упознали са упоредном праксом и стандардима Европског суда за људска права и препорукама како превентивно дjеловати против ширења мржње у коментарима читалаца

Коментари на порталима имаjу озбиљну тежину и представљаjу параван за обрачун са политичким неистомишљеницима, а наjчешће мете су поjединци другачиjе националности, вjере, сексуалне ориjентациjе и политичког опредjељења. Упоредне праксе, као и стандарди Европског суда за људска права, препоруке су како превентивно дjеловати против ширења мржње у коментарима читалаца, закључено jе на jеднодневном тренинг за администраторе и модераторе на интернет порталима коjи jе организовао Центар за грађанско образовање (ЦГО) у склопу проjекта „Медиjи за мене“ , наводи Дамир Никочевић, координатор за развоj ЦГО.

- Циљ тренинга, на коjем су предавачи били Синиша Газивода, адвокат и експерт за слободу изражавања, и Никола Мугоша, доктор европског права, jе да унаприjеди знања и вjештине новинара и модератора коjи се баве овим питањима у своjим медиjским кућама. Полазници/це тренинга су осим практичних савjета, домаћих и међународних примjера, упознавања са националним законодавним оквиром и праксом Европског суда за људска права имали прилику да чуjу коjе су то упоредне праксе са државама из региона, као и државама чланицама Европске униjе. Тренинг jе отворио дискусиjу о теориjским и практичним дилемама новог рjешења коjе се тиче коментара на порталима, а коjи су адресирани кроз Закон о медиjима, коjи jе ступио на снагу у августу 2020. године - наводи се у саопштењу ЦГО.

image

Етиком против говора мржње

- ЦГО

Нови Закон о медиjима прописуjе обавезу портала, под приjетњом прекршаjне одговорности, да коментаре незаконите садржине мораjу уклонити у року од 60 минута од сазнања, односно приjаве неког лица. Ово законско рjешење jе предложио ЦГО, како би се утицало на деконтаминациjу простора коjи се даjе за коментаре, као и ефективну заштиту права грађана и грађанки. Сам тренинг jе дио активности ЦГО-а коjе се односе на подршку примjене ове законске одредбе. Такође, ЦГО jе, од 15. фебруара до 15. марта 2021, спровео мониторинг коментара на порталима у Црноj Гори, а како би се направила квалитативна и квантитативна процjена поштовања ове одредбе Закона. Детаљни налази указуjу да ово законско рjешење, нажалост, ниjе jош увиjек дало планиране ефекте.

Учесници тренинга били су медиjски посленици сљедећих информативних портала - Дан, Виjести, Аналитика, Градског портала, Побjеда, Стандард, Романет, ПЦНЕН, Комбинат, Оногошт и Макање.

ЦГО позива информативне портале да раде на унапрjеђењу интерних процедура и капацитета како би се успjешниjе бавили модерирање коментара у циљу спрjечавања говора мржње коjи jе посебно изражен у временима дубоких подjела у црногорском друштву.

Тренинг за администраторе и модераторе на интернет порталима организован jе у оквиру проjекта “Медиjи за мене!”, коjи спроводи ЦГО уз подршку амбасаде Краљевине Холандиjе, амбасаду Краљевине Норвешке и Балканског фонда за демократиjу њемачког Маршаловог фонда САД (БТД).

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
25. april 2024 23:45