/ - FOTO: MUP
16/05/2023 u 16:57 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

EU i Crna Gora potpisale Sporazum o upravljanju granicama

Sporazum su u ime EU potpisali komesarka za unutrašnje poslove Ilva Johanson i ministar pravde Gunar Stromer koji je ujedno i predstavnik švedskog predsjedanja Vijećem, i ministar unutarnjih poslova Crne Gore Filip Adžić

Evropska unija (EU) i Crna Gora potpisale su danas Sporazum o operativnoj saradnji koji omogućava raspoređivanje timova Evropske agencije za graničnu i obalnu stražu (Frontex) duž kompletne crnogorske granice.

Sporazum su u ime EU potpisali komesarka za unutrašnje poslove Ilva Johanson i ministar pravde Gunar Stromer koji je ujedno i predstavnik švedskog predsjedanja Vijećem, i ministar unutarnjih poslova Crne Gore Filip Adžić.

Potpisivanje sporazuma, kako se navodi u objavi na sajtu Evropske komisije (EK), konkretan je rezultat Akcijskog plana EU-a za Zapadni Balkan koji je Komisija predstavila u decembru prošle godine.

“Pojačana operativna saradnja između partnera sa Zapadnog Balkana i Frontexa doprinijeti rješavanju problema nezakonitih migracija i daljnjem jačanju sigurnosti na vanjskim granicama EU-a”, ocijenili su iz EK.

Novi sporazum omogućiće Frontexu da raspoređuje osoblje na granicama Crne Gore sa susjednim partnerima sa Zapadnog Balkana, pored granice zemalja Evropske unije.

Dosadašnjim Sporazumom od 2020. godine, Frontex je pomagao Crnoj Gori u kontroli granica sa članicama EU - Hrvatskom i Italijom.

Sporazum privremeno stupa na snagu 1. jula. Od tog datuma će Frontexu biti dozvoljeno da raspoređuje osoblje na crnogorsku teritoriju, u zavisnosti od operativnog plana koji će dogovoriti Evropska agencija i granična policija Crne Gore.

Konačno stupanje na snagu Sporazuma zavisi od saglasnosti Evropskog parlamenta i Savjeta i okončanja nacionalnog postupka ratifikacije.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
23. april 2024 22:02