Оана Кристина Попа / - фото: Савјет Европе
05/04/2022 u 11:26 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

ЕУ и Савјет Европе донирали опрему за дигиталну наставу вриједну 54 000 еура

Донирана послужиће дигитализациjи и диверзификациjи образовног садржаjа, али и промоциjи демократских вриjедности као што jе инклузиjа свих ученика

Четрдесет црногорских школа добило jе модерне, дигитализоване учионице захваљуjући опреми вриjедноj 54 000 еура коjу су Савjет Европе и Европска униjа донирали као одговор на кризу изазвану пандемиjом, саопштили су из Канцеларије Савјета Европе у Црној Гори.

Додају да ће донирана опрема, коjа укључуjе видео конференциjски систем, лап топ, ТВ екран, лед освиjетљење и друго, послужити дигитализациjи и диверзификациjи образовног садржаjа, али и промоциjи демократских вриjедности као што jе инклузиjа свих ученика.  

Опрему jе добила и Основна школа „Милиjа Никчевић“ из Никшића, коjоj су видео конференциjски систем уручиле амбасадорка Европске униjе Оана Кристина Попа и шефица Програмске канцелариjе Савjета Европе Евгениа Гиакоумопоулоу.

Шефица Делегациjе Европске униjе у Црноj Гори Оана Кристина Попа казала jе да се Европска униjа од почетка пандемиjе залагала за инклузивно и континуирано образовање.

image

Оана Кристина Попа

- фото: Савјет Европе

- Овом донациjом смо осигурали наставак едукациjе и наставе у овим промjенљивим и изазовним временима. Паралелно са тим, донирали смо рачунаре и угроженим породицама, посебно на сjеверу Црне Горе. Након ове двиjе тешке године, ми одрасли имамо велику одговорност да узвратимо младоj генерациjи коjа jе жељна да надокнади изгубљено вриjеме. Дигитализациjом и диверзификациjом образовних садржаjа можемо проширити видике младих, њихову емпатиjу или друге компетенциjе. То ће помоћи новим генерациjама да расту и буду спремни за демократску културу у новом свиjету након пандемиjе. Заjедно са Савjетом Европе и Министарством просвjете, науке, културе и спорта наставићемо с напорима да образовање учинимо доступним свима, да подстакнемо инклузиjу и рjешавамо проблем дискриминациjе - истакла је Попа.

Шефица Програмске канцелариjе Савjета Европе у Подгорици Евгениа Гиакоумопоулоу такође jе истакла допринос проjекта изградњи инклузивног, мирног и демократског друштва.

image

Евгениа Гиакоумопоулоу

- Савјет Европе

-Као одговор на пандемиjу Савjет Европе подржао jе стварање дигиталне демократске учионице у свакоj од пилот школа. То jе била прилика и за умрежавање, не само школа у Црноj Гори, већ и у региону. На оваj смо начин успjели да размиjенимо идеjе, искуства и знање, jедни друге оснажимо у залагању за jеднака права у образовању, допремо до кључних актера и донесемо позитивне промjене. Актуелна криза jе нагласила и чињеницу да мисиjа школа ниjе само стицање знања. Оне су уjедно и простор у ком се млади социjализуjу, уче вриjедностима деморактиjе и инклузиjе и узрастаjу у грађане сjутрашњице - казала је Гиакоумопоулоу.

Проjекат jе организовао више обука за наставнике, ученике и школске управе како да искористе образовање за демократско грађанство у свакодневним активностима. Такође jе снажно афиримисана сарадња са организациjама цивилног друштва путем подршке мањим проjектима и учешћем локалних заjедница у промоциjи демократског окружења у школама. “Инклузивни дан” се, на инициjативу покренуту у оквиру проjекта, обиљежава са школама сваког 11. октобра. 

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
18. april 2024 10:27