/ - FOTO: VLADA CG
24/05/2024 u 15:37 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
StoryEditor

EU podržava CG u postizanju standarda u veterini i bezbjednosti hrane

Evropska unija će nastaviti svoju podršku Vladi Crne Gore i Ministarstvu poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede, ohrabrujući ih da nastave sa postignutim rezultatima, posebno u kontekstu napretka ka zatvaranju poglavlja 12 - Bezbjednost hrane, veterina i fitosanitarni nadzor.

To je istakla evropska komesarka za javno zdravlje i bezbjednost hrane, Stela Kiriakides, koja se u okviru radne posjete Crnoj Gori susrela sa ministrom poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Vladimirom Jokovićem i direktorom Uprave za bezbjednost hrane, veterinu i fitosanitarne poslove Vladimirom Đakovićem u Vili Gorica. 

Tokom sastanka, posebna pažnja je bila usmjerena na perspektivu zatvaranja poglavlja 12, uključujući aktuelna pitanja u oblasti bezbjednosti hrane, veterine i fitosanitarnih poslova. 

Do kvalitetnije zdravstvene usluge uz podršku EU

Komesarka Kiriakides je istakla da saradnja EU i Crne Gore u oblasti bezbjednosti hrane i sanitarne i fitosanitarne politike nastavlja da se unaprjeđuje. 

-Sa ministrom Jokovićem razgovarali smo o tome kako da nastavimo u tom pravcu, uključujući jačanje standarda bezbjednosti hrane u Crnoj Gori i produbljivanje zajedničkog rada na sprječavanju širenja životinjskih bolesti kao što su ptičiji grip i afrička svinjska kuga.  Radujem se zajedničkom radu i kada je u pitanju jačanje kapaciteta za implementaciju i sprovođenje zakonodavstva EU. Spremni smo da pružimo podršku u tom pogledu- kazala je Kiriakides.

Ministar Joković je predočio aktivnosti koje se sprovode u pravcu razvoja administrativnih kapaciteta, posebno kroz izgradnju objekata za preradu nus-proizvoda životinjskog porijekla, analizu laboratorijskih kapaciteta sa procjenom finansijskih ulaganja te izgradnju i opremanje graničnih inspekcijskih lokacija za veterinarsku i fitosanitarnu kontrolu u skladu sa EU standardima.

Ministar je posebno naglasio značaj IPARD programa, kao najvećeg EU fonda za zemlje kandidate kao i svih IPA projekata i ostalih fondova koji su na raspolaganju a finansiraju se od strane EU, koji utiču na uspostavljanje i jačanje neophodnih sistema i institucija, uz obavezno usaglašavanje sa zakonskim standardima Evropske unije.

Direktor Đaković naglasio je da je crnogorska politika bezbjednosti hrane usklađena sa evropskim standardima, prilagođena nacionalnim potrebama i zakonski precizno definisana kako bi osigurala zaštitu zdravlja potrošača kroz proizvodnju i promet bezbjedne hrane u Crnoj Gori.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
14. jun 2024 21:04