/ Лим загађен - преузето Еуромост
31/05/2021 u 12:39 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Еуромост: Ове године и рафтери избjегаваjу Биjело Поље због загађености Лима

Оно што нама остаjе као удружењима коjа се и у Црноj Гори и у Србиjи боре да заштите риjеку Лим jе да се заjедно, своjим снагама, боримо да jе заштитимо и наставићемо у том смjеру, навели су из ове организације

На Свjетски дан заштите животне средине, 5. јун, одржаће се 22. Лимска регата, али само од Плава до Андриjевице и од Куманице до Приjепоља због великог загађења риjеке на подручjу општине Биjело Поље, као и због неинтересовања туристичке организациjе из ове општине да учествуjе у организациjи. То jе разлог што ће оваj град рафтери ове године заобићи и пустити се од Куманице до Приjепоља, саопштили су из Еуромоста.

Преко десет година Еуромост се бори да заштити ову риjеку, али нажалост ситуациjа jе сваке године гора, гдје се због неконтролисаног одлагања отпада на њеним обалама не штети само Биjелом Пољу и Црноj Гори, већ и сусjедним државама, Србиjи и БиХ, у коjим се отпад спушта након сваких већих киша.

Навели су да, с обзиром на то да нити Општина Биjело Поље, нити Министарство екологиjе, просторног планирања и урбанизма не чине ништа да би се овако стање поправило, Влада Србиjе озбиљно размишља да на граници са Црном Гором постави ланчанице коjе би сву плутаjућу отпад задржале на подручjу Биjелог Поља, гдје би у том случаjу отпад вадиле бjелопољске комуналне службе.

- Лим jе на подручjу Биjелог Поља тренутно наjзагађениjа риjека у региону и коjа на овом подручjу љети представља огроман ризик од заразе, jер се у њу улива чак 5.000 каналазиционих излива, што директно што преко разних градски риjека од Љешнице, Липнице па надаље - истиче Еуромост.

Општина добила милионе, а ријека све загађенија

Општина Биjело Поље, иако jе добила од ЕУ милионе еура за изградњу колектора да би заштитила ову риjеку, преко шест година ниjе завршила ни пола посла, комунална полициjа за последње три године, иако се огроман отпад одлаже на обалама ове риjеке, ниjе подниjела ниjедну приjаву, наводећи разлог за то да нису никога до сада ухватили да нелегално одлаже отпад на обалама Лима.

Ново Министарство екологиjе, просторног планирања и урбанизма ову риjеку и не види као проблем, нити се за њу интересуjе, понашаjу се исто као и претходно.

- Оно што нама остаjе као удружењима коjа се и у Црноj Гори и у Србиjи боре да заштите риjеку Лим jе да се заjедно, своjим снагама, боримо да jе заштитимо и наставићемо у том смjеру, а обиљежавање 5. јуна, Свjетског дана заштите животне средине, обиљежићемо указивањем на погубну политику према овоj риjеци на подручjу Биjелог Поља и од општине Биjелог Поља и од Министарство екологиjе, просторног планирања и урбанизма - наводе из Еуромоста.

Када се тиче тока Лима од Плава до Андриjевице, он изгледа као други свиjет - чист и природан. Ове двиjе општине другачиjе гледаjу на ову риjеку, зато ће удружења подржати ТО Плав и ТО Андриjевицу и са своjим рафтерима учествовати на 22. Лимској регати.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu

Izdvojeno

25. april 2024 12:48