Еурополу већа овлашћења у борби против организованог криминала / фото: SHUTTERSTOCK
05/05/2022 u 07:13 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Еурополу већа овлашћења у борби против организованог криминала

Преко ове апликације отривене су и везе полицајаца Петра Лазовића и Љуба Миловића са "Кавачким кланом", о чему је СДТ формирао предмет

Европски парламент потврдио је у сриједу договор постигнут са Савјетом ЕУ о јачању мандата Еуропола у борби против организованог криминала и тероризма, с обзиром на то да се њиме гарантују "темељна права и заштита података". Посланици ЕП и државе чланице сложили су се почетком фебруара о новим правилима која овлашћују агенцију да директно сарађује с приватним компанијама, укључујући дигиталне платформе. Европски парламент дао је формално зелено свјетло (480 гласова за, 143 против, 20 уздржаних), преноси портал РТЦГ.

Како преноси "Фигаро", Еуропол, агенција ЕУ за полицијску сарадњу са сједиштем у Хагу, има хиљаду запослених и 220 официра за везу широм свијета и даје подршку за више од 40.000 међународних истрага годишње.

"Агенција је недавно допринијела разбијању криминалних мрежа кориштењем шифрованих комуникацијских система (Енцроцхат и Скy ЕЦЦ)", наведено је у тексту листа "Фигаро".

У претходном периоду, захваљујући Еурополу и полицијама западних земаља које су пресреле, дешифровале и прослиједиле црногорским истражитељима шифроване разговоре криминалних група преко криптованих телефона и апликација, међу којима је и СКY ЕЦЦ апликација, отркивене су информације о бројним криминалним радњама. 

Посљедње хапшење осумњичених припадника криминалне групе, међу којима је и бивша предсједница Врховног суда Црне Горе Весна Меденица, обављено је на основу комуникације њеног сина Милоша и још неколико особа преко апликације СКY.

Ти разговори упућују на могући шверц цигарета и наркотика и друге нелегалне активности.

Преко ове апликације отривене су и везе полицајаца Петра Лазовића и Љуба Миловића са "Кавачким кланом", о чему је СДТ формирао предмет. 

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
27. april 2024 08:57