Пословање у Луци Бар под лупом ЕУ / Пословање у Луци Бар под лупом ЕУ
19/06/2021 u 07:30 h
Marko VešovićMarko Vešović
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Европска институција ОЛАФ годинама упозоравала: Због шверца цигарета преко Бара штета 70 милиона

Последњих година ОЛАФ посебну пажњу посвећује пловилима која испловљавају са великим количинама цигарета натовареним у Луци Бар у Црној Гори, а која су углавном била упућена за Либију, Египат, Либан и Кипар

Европска канцеларија за сузбијање превара (ОЛАФ) годинама је упозоравала на криминалне послове на Балкану, а посебно на шверц цигарета преко Црне Горе, укључујући преко Луке Бар. По извјештају те ЕУ институције, само у периоду од 2014. до 2017.године шверц цигарета из Луке Бар Европску унију "коштао је" око 70 милиона еура. Односно, толико је износила штета европском буџету због ових илеганих активности.

Недавна акција црногорске полиције и тужилаштва у Луци Бар скренула је опет пажњу на овај проблем, а посебно имајући у виду бројне наводе да последњих мјесеци шверц цигарета не престаје.

Истражитељи из ОЛАФ-а у свом извјештају посебну пажњу посветили су управо шверцу из Црне Горе, због којег милионске штете има више европских држава. Представници неколико земаља чланица ЕУ у неколико наврата исказали су забринутост због кријумчарења дуванских производа из наше државе, а питање шверца цигарета редовно се потенцира у извјештајима Европске комисије и Европског парламента.
У извјештају ОЛАФ-а, међутим, наводи се да је од почетка 2015. године ухваћено осам бродова на којим су цигарете натоварене у Луци Бар. Та пловила заустављена су у Грчкој и Шпанији. Од ових осам бродова шест је путовало за Либију и по један за Кипар и Либан.
– На овим бродовима заплијењено је укупно око 350 милиона цигарета вриједности око 70 милиона еура – наводи се у извјештају.

Забринути због слободних зона трговине

Посланици Европског парламента (ЕП) тражили су у више наврата да се наистакнутији званичници ЕУ изјасне у вези навода о кријумчарењу дуванских производа из Црне Горе ка земљама Европске уније.

Извјештај Европске комисије за Црну Гору за 2020. годину указује на континуирана питања око илегалног промета дуванских производа који улазе у ЕУ из зоне слободне трговине у Луци Бар.

Из Европске уније су раније истицали и да су забринути због постојање слободне зоне за трговину дуваном код Подгорице.


Наглашено је да ова Европска канцеларија стално прати кретање сумњивих контејнера, и то у сарадњи са земљама кроз које се шверц одвија.
– Последњих година ОЛАФ посебну пажњу посвећује пловилима која испловљавају са великим количинама цигарета натовареним у Луци Бар у Црној Гори, а која су углавном била упућена за Либију, Египат, Либан и Кипар – пише у извјештају европске канцеларије.
Појашњавају и да су европски истражитељи пратили кретање сумњивих бродова који су са цигаретама кретали из Бара. У више случајева је утврђено да су бродови на дестинације стизали празни, односно да су негдје успут истоварани нелегални дувански производи. Цигарете су у овим случајевима биле незаконито истоварене у земљама Европске уније или су на отвореном мору претоварене на друга пловила.
Како би описали кријумчарење цигарета из Црне Горе у извјештају ОЛАФ-а истражитељи су описали акцију у којој су пратили кретање два брода на која је било утворено пет контејнера са нелегалним цигаретама. Бродови су путовали за либанску компанију у Бејруту. Истражитељи ОЛАФ-а открили су да један брод није стигао у Бејрут иако су у Луци Бар приложили документацију да су се упутили баш тамо. Нелегални товар пребациван је на друга пловила и тако је заваран траг.
– Да су ове цигарете прокријумчарене у земље Европске уније, штета по буџет ЕУ би у овом случају износила 14,5 милиона еура – пише у извјештају Европске канцеларије за сузбијање превара.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
17. april 2024 23:55