/ Илустрација - архива Дан
17/11/2021 u 22:13 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Европско удружење судија: Судска власт да остане независна

EAЈ позива црногорске власти да пониште измјене и допуне црногорског Закона о пензијском и инвалидском осигурању, наведено је писмом

Као предсједник Европског удружења судија, Dјuro Sessa, обратио се писмом в.д. predsjednici Vrhovnog suda Crne Gore Весни Вучковић. Како је навео, пише да би изразио забринутост због недавно усвојених измјена и допуна црногорског Закона о пензијском и инвалидском осигурању којима су значајно смањене године пензионисања за судије.

- Закон такође предвиђа различите старосне границе за одлазак у пензију у зависности од пола. ЕАЈ примјећује да су недискриминација и родна равноправност основна вриједност у Европи. То је посебно важно у оквиру правосуђа. Свака дискриминација у правосуђу може довести до нарушавања независности судије и правосуђа у цјелини. ЕАЈ подсјећа црногорске власти да је директна или индиректна дискриминација по основу пола, предмет забрана. Конкретно, ово је забрањено Европском конвенцијом о заштити људских права и основних слобода протокол 12, члан 1. ЕАЈ истиче да измјене и допуне црногорског Закона о пензијском и инвалидском осигурању дискриминишу жене судије и не одражавају европске вриједности- наведено је писмом.

Штавише, како тврди, смањење старосне границе за обавезни одлазак у пензију је у супротности са сигурношћу судијске функције, што је централни елемент европских стандарда.

- EAЈ стога позива црногорске власти да пониште измјене и допуне црногорског Закона о пензијском и инвалидском осигурању. ЕАЈ такође истиче да би законодавне и извршне гране власти требало да се уздрже од притиска на судску власт на било који начин или облик. Судска власт треба да остане независна, што је камен темељац владавине права. Друге гране власти морају признати легитимну уставну функцију правосуђа - навео је, поред осталог.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
08. maj 2024 21:31