/ - ФОТО: САША МАТИЋ
25/01/2022 u 15:26 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Европског суда у односу на Црну Гору: Лани 381 представка додијељена у рад некој од судских формација

Објављивање Годишњег извјештаја о раду Европског суда за људска права за 2021. годину

Свјетска здравствена криза изазвана пандемијом вируса КОВИД-19 и ове године је представљала сметњу да Европски суд за људска права, дуги низ година његовану традицију свечаног отварања судијске године, организује на непосредан начин, наводе у саопштењу.

- Умјесто свечаног отварања судијске године, које се традиционално одржава посљедњег петка у јануару мјесецу, предсједник Европског суда за људска права (у даљем тексту: „Европски суд“), Роберт Спано, на конференцији за штампу одржаној дана 25.01.2022. године представио је активности Европског суда у 2021. години, као и статистичке податке за протеклу годину. У свом уводном излагању предсједник Спано указао је на нову стратегију обрађивања предмета, која има за циљ да убрза обрађивање и окончање најзначајнијих, најкомплекснијих и најхитнијих предмета (“impact cases”)- наводе у саопштењу.

Предсједник Спано осврнуо се такође на Протокол бр. 15 уз Конвенцију, који је ступио на снагу 1. августа 2021. године и којим се уводе измјене и допуне Преамбуле Конвенције, која сада садржи упућивање на принцип супсидијарности и доктрину поља слободне процјене.

Осим наведеног, Протоколом се скраћује временско ограничење од шест мјесеци за подношење представке Европском суду на четири мјесеца, те ће се исто  примјењивати од 1. фебруара 2022. године на све правоснажне одлуке донијете на националном нивоу након тог датума.

Такође је указао и на велики број поднијетих захтјева за издавање привремених мјера, које су узроковане пандемијом коронавируса, а  које се примарно односе на лица која су притворена или задржана у центрима за прихват азиланата и миграната.

- Европски суд је у 2021.години додијелио 44 250 представки у рад судској формацији, што је за 6% више у односу на 2020.годину, када је било додијељено у рад укупно 41 700 представки. Тренутно се у раду Европског суда налази 70 150 представки. Током 2021.године, Европски суд је одлучио путем пресуде или одлуке у 36 092 представке. Статистика Европског суда у односу на Црну Гору за 2021. годину. Према подацима Европског суда, који су данас презентовани, када је у питању Црна Гора, укупно је 381 представка додијељена у рад некој од судских формација. Укупно је 189 представки проглашено неприхватљивим или избрисано са листе предмета Европског суда, док је с друге стране, на крају 2021.године, пред Европским судом у односу на Црну Гору укупно остало у раду 224 представке- саопштила је Заступник Црне Горе пред Европским судом за људска права Валентина Павличић.

Када се сагледа укупан број представки које су додијељене у рад некој од судских формација током 2021.године, у односу на период 2020.године (када је додијељено у рад 218 представки), видјећемо да је тај број за 75% већи у односу на претходну годину, која је свакако била означена цовид кризом.

Када је у питању индекс поднијетих представки који означава број предмета (прилив) у 2021.години на 10,000 становника, као статистички параметар који користи Европски суд у свом раду, исти указује да се Црна Гора са индексом од 6,14 налази на првом мјесту од свих држава чланица Савјета Европе по глави становника (просјечан индекс држава чланица Савјета Европе за 2021. годину је 0,53).

Након почетног испитивања представки по основу њихове прихватљивости, ове године се и даље задржао тренд већег броја њиховог одбацивања од стране судије појединца („сингле-јудге“), па је тако од укупног броја представки које су биле у раду пред неком судском формацијом, проглашено неприхватљивим или избрисано са листе предмета Европског суда близу 50%, што опет представља висок проценат, али у сваком случају не онај који је био ранијих година.

Овај податак може указивати да све већи број представки, које црногорски држављани подносе Европском суду, задовољавају услов прихватљивости и исте се не одбацују већ у првој фази поступка.

Током 2021. године у односу на Црну Гору донијето је укупно 5 пресуда, од којих је у 4 пресуде утврђена барем једна повреда конвенцијског права, док у 1 пресуди није утврђена повреда конвенцијског права и 2 одлуке, у којима су представке проглашене неприхватљивим након пружене правне одбране.

Такође, током 2021.године, Европски суд је у односу на Црну Гору разматрао и четири захтјева по основу Правила 39 Пословника Европског суда, односно захтјева за издавање привремене мјере и након правне одбране Заступника на поднијете захтјеве, сва четири захтјева за издавање привремене мјере су одбијена.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
25. april 2024 12:12