/ Фото: SRDJAN BOLJEVIC
11/11/2021 u 22:27 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Фејзић: Не видим тог нормалног човјека који неће изразити пијетет према Велици

Kо убије једног човјека, као да је убио цијели свијет, каже реис

Реис Исламске заједнице Рифат Фејзић тврди да се у Црној Гори осјећа свој на своме, да није дошао ниоткуд, те да живи на својој земљи и да немају алтернативну домовину већ, како каже, једину Црну Гору, преноси Портал РТЦГ. 

Фејзић је у емисији "Аргументи" на ТВЦГ рекао да вјерује у Црну Гору која је грађанска, а такође је саопштио да ће поздравити потписивање Темељног уговора Српска православне цркве (СПЦ) са државом Црном Гором, када буде потписан. 

- Очекујем и прижељкујем Црну Гору која је комотна за све њене грађане- казао је Фејзић. 

Истакао је да је погрешно ако неко има намјеру да испитује колико је бошњачки народ лојалан Црној Гори. 

- Ми смо безброј пута показали оданост овој држави- казао је реис Исламске заједнице у Црној Гори. 

Он наводи да би волио да је премијер Здравко Kривокапић искрено помислио да је ранији министар правде Владимир Лепосавић изјавом о Сребреници у парламенту погријешио и да је зато предложио његово разрјешење. 

- Не знам, нисам разговарао са премијером да бих могао да говорим о томе. Можда је реакција могла да услиједи одмах - наводи реис. 

Фејзић тврди да је комуникацију са Лепосавићем остварио одмах након избора нове Владе Црне Горе. 

- Обратио ми се поруком. Ја нисам био ту, а нама је речено да имамо два дана да погледамо закон о слободи вјероисповијести, да дамо евентуално неке наше примједбе и сугестије. Као знак добре воље нисам хтио да одбијем, а требало је, јер кад вам неко да два дана за сугестије о неком закону, то је код нас немогуће -  нагласио је Фејзић. 

Он истиче да је ипак примио министра, да су потом дали неке сугестије и препоруке које су у таквим околонстима биле објективно могуће за саопштити у тако кратком року. 

- Те су неке ствари, наше примједбе, и прихваћене, односно уврштене у нови закон. Након тога смо имали још једном или два пута сусрет са министром. Задњи наш сусрет је био након овог његовог излета у Скупштини Црне Горе везано за Сребреницу. Састанак је био договорен прије тога и морам да кажем да сам био врло тужан због тог његовог излета и то сам му одмах саопштио, своје разочарење сам истакао врло јасно- нагласио је Фејзић. 

Реис напомиње да састанак није био пријатан за обје стране. 

- Он је покушао да на неки начин упути извињење, да је све погрешно протумачено, али за нас није било мјеста да можемо да прихватимо такву његову констатцију о Сребреници - цијени Фејзић. 

Он је истакао да има сличан однос према сваком невино страдалом човјеку. 

- Kо убије једног човјека, као да је убио цијели свијет. Kо спаси једног човјека, као да је спасио цијели свијет. Сребреница, када о њој говоримо, говоримо о међународним пресудама, а суд у Хагу је донио одлуку, није то одлука Сарајева, него одлука међународног суда. Морамо имати нешто за шта ћемо се везати како да квалификујемо одређене ружне догађаје из наше прошлости. Пива, Велика, Јасеновац у региону, не видим тог нормалног човјека који не би изразио поштовање и пијетет према жртвама тих злочина - казао је Фејзић. 

Он је рекао да подржава то да се осуде сви ти злочини. 

- Али ми овдје имамо још злочина, када је у Црна Гора у питању. Ми имамо комплетно покрштавање плавско-гусињског краја 1912.и 1913.године, насилно. Дакле, имате 12, 13 хиљада људи који се насилно покрштавају за неколико дана. Након тога, од 600 до хиљаду људи, зависно од извора, је убијено у Плаву и Гусињу те године. А 1924.године се догодио страшан злочин у Шаховићима, у општини Бијело Поље, чак се и име томе промијенило, сад се зове, мислим Томашево. Имате ликвидације стотина људи у Бару, пролазника, Албанаца који су дошли да помогну. Дакле, побројмо све те злочине. Ја нисам за издвајање злочина - поручио је Фејзић. 

Напоменуо је да не жели да штити ниједну политичку странку, али би волио да у Црној Гори постоји систем. 

- Да не зависимо од избора до избора и како ће се направити нека калукалција, математика и ко ће кога задовољити, да би он могао онда да ради шта хоће. Да професионалци у свом послу не страхују од политичких промјена, да им се омогући да стручно и професионално раде. А не да изгуби посао јер припада једној националној или политичкој групацији- закључио је Фејзић. 

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
26. april 2024 04:41