Рифат Фејзић / -SRDJAN BOLJEVIC
02/09/2021 u 10:30 h
Milica KrgovićMilica Krgović
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Фејзић: Свако треба да бира свога вјерског поглавара

Избор вјерског поглавара треба одвојити од политике. Вјера на једну, а политика на другу страну, казао је Фејзић Уочи устоличења на Цетињу, митрополит Јоаникије истакао је да Богом заклиње све да се очува мир и братска слога

Реис Исламске заједнице у Црној Гори Рифат Фејзић казао је у изјави за "Дан" да свако треба да бира свог вјерског поглавара. Он је то рекао упитан да прокоментарише свеукупну ситуацију у вези са устоличењем митрополита црногорско - приморског Јоаникија, које је заказано 5. септембра у Цетињском манастиру.

– Избор вјерског поглавара треба одвојити од политике. Вјера на једну, а политика на другу страну, кратко нам је рекао Фејзић.

Ако неко оспорава право устоличења, а посебно они који се позивају на државу нека покушају да то право оспоре путем закона, поручио је митрополит црногорско- приморски Јоаникије, који се јуче обратио јавности уочи свог устоличења на Цетињу, поручивши да Богом заклиње све да се очува мир и братска слога.

image

митрополит Јоаникије у Херцег Новом

-к.м.

– Право на устоличење у Цетињском манастиру припада не само мени, него цијелом народу, свештенству. Ако неко оспорава то право, а посебно они који се позивају на државу, нека покушају да то право оспоре путем закона– поручио је он.

Како је казао, континуитет Зетске епископије из које је настала Митрополија црногорско-приморска, толико је јасан и толико убједљив.

– Њега свједоче зетски епископи и митрополити, а касније и митрополити црногорски и црногорско-приморски. Ја сам 56. епископ и митрополит ове Светосавске митрополије која је установљена прије 800 година, а 41. митрополит црногорско-приморски који се устоличава у Цетињском манастиру. Ниједан континуитет у Црној Гори није толико јасан као овај, ниједно право није толико јасно и блиставо и непорециво као ово. Право на устоличење у овој светињи припада не само мени, него цијелом свештенству, монаштву и вјерном народу Митрополије– истакао је владика.

СД: Министре, забраните устоличење

Социјалдемократе (СД) су саопштиле да је невјероватно да смо јуче обавијештени од министра унутрашњих послова да „да не могу да гарантују апсолутну сигурност ниједном грађанину ни новинару који 5. септембра буде на Цетињу, јер би, када би је гарантовали, морали да имају по једног полицајца по грађанину“.

– Али да Вас не узрујавамо, урадите оно што би урадио сваки одговоран црногорски министар унутрашњих послова у црногорској Влади, а вјерујемо да Ви себе видите управо тако: забраните устоличење на Цетињу, јер како и сами рекосте, данас „безбједносна процјена није повољна“. Министре, и устоличење је догађај, односно скуп грађана, јер су и вјерски поглавари и вјерници грађани, осим ако у Црној Гори постоје грађани првог и другог реда и ако постоји било која организација која је изнад државе– речено је из СД-а.

Према његовим ријечима, устоличење Митрополита је искључиво вјерски чин и њему не треба придавати никакве политичке ознаке. Додао је да је у Цетињском манастиру хиротонисан уз благослов митрополита Амфилохија руком светог патријарха Павла, прије 22 године.

Предстојеће устоличење било је предмет и радног доручка са новинарима који је јуче МУП организовао. Министар унутрашњих послова Сергеј Секуловић поручио је да ће МУП и Управа полиције дати све од себе да сигурност буде загарантована, рекавши да су оперативним радом дошли до сазнања да постоје екстреми са обје стране који имају одређене планове који потенцијално могу да изазову проблеме. Секуловић је новинарима на радном доручку саопштио да су скупови за 3. и 4. септембар, у организацији "Црногорске православне цркве" пријављени, а да за 5. до сада нијесу, али да очекује, да ако се деси спонтано окупљање, да протекне мирно.

ДПС: Секуловић не контролише систем којим руководи

Министар Сергеј Секуловић признао је да нема капацитете за управљање системом какав је безбједносни, у дијелу послова који припадају полицији, сматрају у ДПС-у.

– Када министар унутрашњих послова саопшти да не може да гарантује безбједност било ком грађанину на било ком дијелу територије Црне Горе, то значи да не контролише систем којим руководи и да није способан да одговори повјереним задацима. Ако неки догађај проузрокује нестабилност и угрожава безбједност, чак и оних грађана који у њему не учествују, онда су Влада и министар Секуловић дужни да спријече такав сценарио, да на основу законских овлашћења превентивно дјелују и не дозволе да се такав догађај одржи– наводе у саопштењу.

 

Секуловић је казао да се безбједносне процјене за Цетиње раде из сата у сат, те да она није повољна. Директор Управе полиције Зоран Брђанин казао је да се о безбједности као о апсолутној категорији не може говорити.

– Ми гарантујемо људима безбједност у објективним условима. Можемо гарантовати безбједност и ми ћемо радити свој посао– поручио је Брђанин. Државни секретар у МУП-у Зоран Миљанић казао је да ће полиција бити на Цетињу да буде гарант сигурности свих грађана, без обзира на то којој цркви или партији припадају.

Активисткиње Центра за женско и мировно образовање Аниме Котор упутиле су апел политичарима да покажу одговорност да се сачува мир у Црноj Гори 5. септембра.

Писмо Бећковића

Академик Матија Бећковић написао је писмо добродошлице поводом устоличења митрополита Јоаникија.

– Срећна ти столица на коју си дошао по промисли божјој као оруђе провиђења на радост твог духовног оца Амфилохија Ристосовог Риста Радовића који те је први уочио, монашио и завладичио у Цетињском манастиру. Радуј се што си већ доживио славу коју није доживио ни он, ни било ко од твојих претходника, да ти браћа забрањују да се устоличиш на столици на којој столујеш и на којој вјековима столују митрополити Црногорско - приморске митрополије, постављајући ти ултиматум који се може испунити само по цијену образа твоје цркве и твога народа, навео је, између осталог, Бећковић у писму.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu

Izdvojeno

23. april 2024 15:49