Peter Falten / - FOTO: VLADA CRNE GORE/B.ĆUPIć
26/01/2024 u 15:37 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
StoryEditor

Felten: Nisam vršio pritisak na Vladu u vezi rudnika u Mojkovcu

Ministar energetike Saša Mujović je u srijedu rekao da su pojedine strane diplomate pokušale neprimjereno da utiču na Vladu

Njemački ambasador u Podgorici Peter Felten tvrdi da nije vršio pritisak na članove Vlade Crne Gore u vezi sa otvaranjem rudnika Brskovo, već da se zalagao da Vlada razmotri projekat pažljivom i objektivnom procjenom.

Felten za "Vijesti" kaže da je promovisanje njemačkih investicija u Crnoj Gori dio osnovne djelatnosti Ambasade Njemačke.

- Kompanija ‘Tara Resources’, koja je od Vlade Crne Gore dobila koncesiju za rudarski projekat u Brskovu, švajcarska je kompanija. Međutim, kompanija ima i njemačke akcionare, zbog čega se ovim investicionim projektom, naravno, bavila njemačka ambasada. U tom kontekstu tražio sam i razgovore sa članovima crnogorske Vlade - rekao je Felten, odgovarajući na pitanje da li je vršio pritisak na članove Vlade da ne raskinu ugovor sa investitorom.

Ministar energetike Saša Mujović je u srijedu rekao da su pojedine strane diplomate pokušale neprimjereno da utiču na Vladu.

- Veoma poštujem strane države, strane diplomate, smatram da je većina njih prijateljski orijentisana prema Crnoj Gori, ali u ovoj situaciji imali smo zaista i neka neprimjerena ponašanja određenih diplomata, koji pretenduju da nas u Crnoj Gori nauče šta je najbolje za nas i građane Crne Gore. Uz dužno poštovanje svih, mislim da to nije pravi put. Strašno sam protiv toga da me bilo ko, mene i moj narod doživljava kao koloniju - rekao je Mujović.

Felten tvrdi da se izričito zalagao da Vlada razmotri projekat pažljivom i objektivnom procjenom, s obzirom na njegov potencijalno veliki ekonomski značaj za Crnu Goru, prije svega sjeverni region zemlje, i posebno njegov uticaj na životnu sredinu.

- Odluku Vlade da formira komisiju koja će sveobuhvatno ocijeniti projekat vidim kao veoma pozitivnu. Takođe, mislim da je pogodno za objektivnu procjenu projekta ako se svi vrate za sto da razgovaraju o otvorenim pitanjima - kazao je Felten.

Mujović je ranije rekao da će tražiti da Vlada raskine ugovor sa kompanijom “Tara resources”. Na sjednici u ponedjeljak Vlada je odlučila da formira Međuresornu komisiju koja će razmotriti eventualni raskid ugovora.

 

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
23. maj 2024 13:50