Фото: Портал дан / - Фото: Портал дан
22/07/2021 u 13:06 h
Željka Bojanić,
Aleksandra Bošković
Željka Bojanić,<br/>Aleksandra Bošković
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

(ФОТО) Експлозија грађанских протеста у доба короне

Како се из приложеног може закључити једно је сигурно, а то је да грађани и даље излазе на улице како би се изборили за своја права и изразили незадовољство и ставове

Влада под водством Здравка Кривокапића, "нова Влада",  почела је са својим дјеловањима од децембра прошле године. На самом почетку њеног функционисања а и прије избора, од челних људи нове структуре ове институције могле су се често чути поруке да ће бити боље и да ће се у друштвуи осјетити напредак.

Међутим, након неког времена различите групе друштву почеле су своје незадвољсто да изражавају портесима, који је од форирања "нове Владе" било око 16. Грађане ни епидемија корона вируса није спријечила да јавно и слободно искажу своје ставове и захтјеве.

Међу онима који су протествовали били су и они који су тврдили да се боре за своју егзистенцију, оних који су  хтјели да укажу на проблем злостављања дјеце... па све до оних који су "бранили" Црну Гору и оних који су путем протеста пружали подршку смјењеним министру Владимиру Лепосавићу.

image

Протест подршке Лепосавићу

У јуну, 16., један дио грађана окупио се испред зграде Скупштине Црне Горе како би пружио подршку тадашњем министу  правде у Влади Владимира Лепосавића. Премијер Црне Горе Здравко Кривокапић доставио је 6. априла Скупштини предлог за разрјешење Лепосавића, након што је бивши министар током одговора на посланичка питања у црногорском парламенту казао "да је спреман да призна да се у Сребреници десио геноцид, када се то недвосмислено утврди".

(ФОТО) Грађани који подржавају министра Лепосавића окупљају се испред Скупштине

Подсјећамо, након ових дешавања у Скупштини је изгласана смјена Лепосавића. 

Након формирања нове Владе учестале су биле протестне ауто.колоне, грађана који се изјашњавају као патриоте а који су се противили политици и начину вођења Владе од стране нове владајуће већине.

image

ПАТРИОТЕ, АУТО-КОЛОНА

(Видео) И ове недеље у Подгорици патриотска ауто-колона

Та група грађана је тада поручила: стоп фашизму, асимилиацији и негирању црногорског идентитета.

Увођење регистра за педофиле још чека одговор посланика

Протест који је веома јако одјекнуо у јавност је онај на којем су се грађани окуипили како би изразили забринутост због учесталог насиља над дјецом. 

image

/ПРОТЕСТ ГРАЂАНА У АПРИЛУ НА ТРГУ НЕЗАВИСНОСТИ, ФОТО: ИВАН ПЕТРОВИЋ ИПЕ

Ониу су тада исказало незадовољство због благе казнене политике коjа jе предвиђена у случаjевима сексуалног злостављана дjеце. Грађани који су присуствовали скуповимо доносили су плишане играчке, а носили су транспаренте са порукама подршке жртвама и њиховим родитељима.

Један дио грађана изразио је путем протеста подршку Томашу Бошковићу, који је тада био ухапшен пред својом дјецом. Они су тражили слободу за њега.

Као реакција на то је било окупљање  невладиних организациjа коjе се баве људским правима и заштитом од насиља над женама и насиља у породици поводом Томаша Бошковића коjи jе недавно ухапшен због издржавања jедномjесечне казне, а коjег jе предсjедник Црне Горе Мило Ђукановић, на основу мишљења координатора Министарства правде, људских и мањинских права Сергеjа Секуловића, помиловао.

image

/ - ФОТО: ИВАН ПЕТРОВИЋ ИПЕ - СА ПРОТЕСТА

Та Група НВО jе изразила оштар протест због одлуке о помиловању, како су навели, “осуђиваног насилника коjи у континуитету грубо злоупотребљава родитељско право, не поштуjе закон и судске одлуке и ради против интереса своjе малољетне дjеце, коjима већ три године настоjи да онемогући контакт са маjком”.

Грађани Рисна пријете блокадом болнице због смјене директора

У Рисну окупљени народ пружио је подршку доктору Валду Поповићу. Мјештани Рисна су тада најавили да ће блокирати раскрсницу која води до Специјалне болнице за ортопедију, неурохирургију и неурологију "Васо Ћуковић" у знак протеста против најављене смјене директора ове здравствене установе Влада Поповића.      

(ФОТО и ВИДЕО) Протест мјештана Ботуна: Нећемо колектор, имамо право на дјелић чисте средине

Мјештани Ботуна у више наврата протестом су затражили да се промијени локација планирана за изградњу Постројења за пречишћавање отпадних вода, на шта Главни град не пристаје.

image

Протест Ботун

Скрнављење споменика посвећеном Љубу Чупићу окупило је један дио грађана на улице. Тако је у Подгорици је вечерас организована протестна шетња због недавног скрнављења споменика народног хероја Љуба Чупића у Никшићу.

У Подгорици одржан протест због скрнављења Чупићевог споменика

Ови скупови одржани су широм Црне горе.

image

ФОТО: ПОРТАЛ ДАН/ -ФОТО: ПОРТАЛ ДАН

Група жена окупила се испред Храма у Подгорици како би се протестом обратиле премијеру Здравку Кривокапићу

(ВИДЕО) Инцидент испред храма током перформанса, интервенисала полиција

Жене су носиле мараме и транспарент са ликом премијера Здравка Кривокапића, наводећи да дижу глас против политизације цркве и мржње.

Грађани су се окупљали и на Старом Аеродрому и Коникуи. Становници Старог аеродрома  блокирали су тада саобраћаj на кружном току у близини Лук оил пумпе незадовољни што jош увијек нису добили одговор да ли ће у државном буџету бити обезбиjеђена средства за наставак градње Булевара Вељка Влаховића и Змаj Jовине улице. 

(ВИДЕО) Протест мјештана Старог аеродрома и Коника: Траже завшетак радова на булеварима

Мjештани су од Владе затражили да се буџет за ову годину не усвоjи све док се не у њему не опредиjеле средства за ове двиjе саобраћаjнице чиjа jе градња приjе двадесетак дана стала управо jер ниjе било новца.

image

ПРОТЕСТ ГРАЂАНА СТАРОГ АЕРОДРОМА И КОНИКА/ - ФОТО: А.Д.

Испред зграде Владе у Подгорици организован је и протест грађана у знак подршке ухапшеном Подгоричанину Ристу Јовановићу. 

(ФОТО и ВИДЕО) Протест испред Владе: Правда за Риста

image

/ ФОТО: ПОРТАЛ ДАНА

Грађани су пјевали "Косово, земљо моја вољена" и скандирали "Правда за Риста".

image

ФОТО: ИВАН ПЕТРОВИЋ ИПЕ (СА ПРОТЕСТА)

Група грађана окупила се у  знак протеста због, како наводе, скандалозних наименовања у школству.

(ВИДЕО/ФОТО) Протест због наименовања у школству: "Не дамо дјецу у четнике"

Окупљени су носили транспаренте: "Не дамо ђецу у четнике", "Доњи веш је океј, фашизам није океј", "Министарство етничког чишћења"....

image

ПРОТЕСТ МЈЕШТАНА БАРА КРАЉСКИХ/ - ПРИВАТНА АРХИВА

Мјештани Бара Краљских и Речина окупљали су се у знак протеста не би ли спријечили изградњу мини-хидроелектрана у колашинским селима.

Нови протест мјештана Бара Краљских и Речина: Концесионару мХЕ дају прилику да исправи недостатке на терену

Како jе тада  казао мјештанин Владмир Нововић, на проjектима мХЕ у Барама Краљским „држава jе изиграна и неко jе кршио прописе“.

На Цетињу је у марту одржан  протест професора, сарадника и студената Факултета за црногорски језик и књижевност због тога што Министарство просвјете, науке, културе и спорта на чијем челу је Весна Братић  није од прошле године уплатило ниједну рату за ту установу – упркос законској обавези привременог финансирања.

Црногорски аутобуски превозници организовали су протестну вожњу у Подгорици. Протест је организовала НВО "Кластер превоза Црне Горе", а у вожњи је учествовало преко 120 аутобуса из 70 фирми. Представник те НВО, Милан Становић, казао је tada да су приморани на овакав вид протеста, јер нијесу добили никакав одговор од надлежних институција на захтјев да им се помогне. 

Црногорски музичари одржали су u januaru перформанс испред зграде Скупштине Црне Горе у Подгорици, са којег су поручили tada да  11 месеци немају посла и да захтијевају пријем код министра финансија и социјалног старања Милојка Спајића.

Како се из приложеног може закључити једно је сигурно, а то је да грађани и даље излазе на улице како би се изборили за своја права и изразили незадовољство.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
25. april 2024 06:16