Зграда у којој ради Филолошки факултет
30/01/2022 u 13:43 h
Biljana BrašnjoBiljana Brašnjo
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Филолошки факултет, умјесто доктору наука, посао дао магистру

Због крајње нељудског образложења којим се одбијам за поменуто мјесто, а на које се прима кандидат са мањим квалификацијама, поднио сам суду тужбу против Филолошког факултета и доказао неисправност одлуке, навео је Владимир Остојић

Конкурс Филолошког факултета у Никшићу из 2017. године за епилог је имао судски поступак и задовољење правде, али само на папиру, за проф. др Владимира Остојића који се обратио нашој редакцији. Конкурсом поменута универзитетска јединица тражила је сарадника у настави на Студијском програму за српски језик и јужнословенске књижевности, а Остојић је био један од пријављених кандидата. Комисија, коју је формирао тадашњи декан проф. др Драган Богојевић, за посао сарадника у настави у трајању од 1 до 3 године изабрала је магистра.

– Због крајње нељудског образложења којим се одбијам за поменуто мјесто, а на које се прима кандидат са мањим квалификацијама, поднио сам суду тужбу против Филолошког факултета. У судским процесима који су трајали више од три године, доказао сам неисправност одлуке којом ме је Филолошки факултет одбио на поменутом конкурсу, навео је Остојић.

Како је устврдио, одговорна лица починила су низ кривичних дјела попут сакривања његове документације од бивше управе Универзитета и бившег ректора, давање решења кандидату који је изабран док још траје судски процес.

– Избјегавали су плаћања казни тако што су умјесто свога, подметали име Бојке Ђукановић као одговорног лица које треба да плаћа казне због изгубљеног судског процеса. Напомињем да проф. др Ђукановић никад није била декан Филолошког факултета, већ Филозофског и то прије више од петнаест година, истиче Остојић.

Избор супротан траженом?

Остојић наводи да је завршио факултет на Студијском програму за српски језик и јужнословенске књижевности, те да је ту магистрирао и докторирао. За одлуку Филолошког да упркос свему на мјесто сарадника у настави изабере другог кандидата каже да је у супротности и са самим текстом објављеног огласа.

– Не бих конкурисао и пролазио кроз све ово да је у огласу наведено да им је потребан сарадник у настави за књижевну групу предмета, казао је Остојић.

Како је Филолошки факултет поступио по рјешењу о извршењу, тако је Основни суд у Никшићу донио закључак, против којег нема права на приговор, да се списи предмета архивирају.

Три пута пред Основним судом у Никшићу и три пута пред Вишим судом у Подгорици добио је пресуде које, како каже, до данас нису испоштоване, а за све изгубљене процесе бивши декан Филолошког факултета, проф. др Татјана Јововић је "плаћала велике суме новца за судске трошкове, наравно не из свога џепа, већ из буџета који пуне студенти Универзитета".

– Кривична дјела која је урадила управа Филолошког факултета само у овоме процесу у нормалној држави би одавно била санкционисана. Наравно, то не очекујем да ће се десити. Да ли би управа факултета овако поступила и према некоме појединцу иза којега стоји систем или своју силу демонстрира само на нама које систем не препознаје као своје? Можда одговор на ово питање ипак лежи у кривичној пријави, категоричан је Остојић.

Из Филолошког факултета наводе да је одлука Комисије о избору кандидата новембра 2017. усвојена на сједници Вијећа, потврдио ју је и тадашњи декан, а Ректорат је тражио допуну извјештаја Комисије "на основу чега је ректор дао сагласност за закључење уговора" са изабраним кандидатом. Истичу да је законска процедура у потпуности испоштована те да, како су и навели у одговору на тужбу, "декан има дискреционо право да бира између два или више кандидата који испуњавају услове и одлучи којег ће изабрати". Како су нагласили, испоштовали су одлуку судова па је "одлуку о поновном избору кандидата Факултет донио 3. фебруара 2021. године у којој се наводи да се поништава претходна одлука, да се врши поновни увид у комплетну документацију", те да оба кандидата испуњавају услове али да су "сагледавајући реалне потребе Студијског програма српски језик и јужнословенске књижевности гдје је неопходно покрити наставу из књижевне групе предмета" поново изабрали истог кандидата.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
07. maj 2024 16:46