Шћекић / IVAN PETROVIC IPE
07/10/2021 u 18:24 h
Dejan BogojevićDejan Bogojević
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Фонд здравства на апаратима, дугују 45 милиона еура

Могу рећи да се 75 одсто тих средстава односи на jедан привредни субjект што показуjе колико jе у претходном периоду ФЗО погрешно вођен и колико jе читав здравствени систем подређен поjединачном, а не општем интересу, истиче Драгослав Шћекић

Фонд за здравствено осигурање (ФЗО) дугује око 45.000.000 еура веледрогеријама и добављачима који испоручују љекове Монтефарму, од чега чак 75 одсто или скоро 30.000.000 еура само једном приведном субјекту Глосарију, саопштено је "Дану" из Фонда. Директор Фонда Драгослав Шћекић jе казао за "Дан" да су у овом тренутку дуговања Фонда са приспjелим обавезама око 45 милиона, а податак да око 75 одсто тих средстава чини дуг jедном привредном субjекту Глосарију, показуjе колико jе у претходном периоду ФЗО подређен поjединачном, а не општем интересу. Он је казао да су од Министарства финансија и социјалног старања само за ову годину тражили недостајућих 10.000.000 еура.

”Дуговања можемо подиjелити у неколико група, мада су свакако наjзначаjниjе обавезе према приватним здравственим установама – приватним апотекама и Монтефарму (дугови се односе на набавку љекова код неколико веледрогериjа) – истиче Шћекић

Бивши директор те институције Сеад Чиргић каже за "Дан" да дуг од 40.000.000 еура постоји од 2016. године и пријети да на крају ове године дође до 80.000.000 еура због неусклађености буџета са потребама болница.

”Ово значи да у буџету Фонда, уз наjављено повећање зарада за наредну годину, треба да има 400 милиона еура како би се одржала функционалност здравственог система, каже Сеад Чиргић

image

Чиргић

-SRDJAN BOLJEVIC

Посланик Демократског фронта Небојша Медојевић саопштио је јуче да Фонд здравства "дугуjе приватноj ДПС таjкунскоj фирми Глосариj 30 милиона еура, тачније 75 одсто укупних дуговања". Домови здравља и болнице на југу државе претходних седмица су се суочавале са несташицама антибиотика и брзих тестова којих Монтефрам није имао у довољним количинама.

– Средства су потребна и очекуjемо да ће Министарство финансиjа све то надомjестити, али морам рећи да су у овом моменту дуговања Фонда са приспjелим обавезама око 45 милиона. Дуг од 40 милиона коjи смо затекли jе свакако оптерећење и нешто што нас кочи да обезбиjедимо све што нам jе потребно. Око 75 одсто тих средстава се односи на jедан привредни субjект што показуjе колико jе ФЗО у претходном периоду погрешно вођен и колико jе читав здравствени систем подређен поjединачном, а не општем интересу. У овом тренутку имамо редовно снабдиjевање болница љековима, коjе ниjе угрожено дуговима насталим у претходном периоду. Континуирано снабдиjевање болница у Црноj Гори jе приоритет, Фонд за здравствено осигурање заjедно са Министарством здравља и Монтефармом чини све што jе у њиховоj моћи да то тако и остане. Функционисање система ниjе угрожено, и нови менаџмент Фонда за здравствено осигурање Црне Горе jе и поред сложене финансиjске ситуациjе узроковане дуговима коjе смо наслиjедили успио да редовно сервисира потребе здравственог система. Поменуте дугове планирамо да риjешимо у сарадњи са Министарством финансиjа, тако што ћемо партнерски са министарством увећати буџет Фонда до нивоа коjи неће значаjниjе оптеретити државни буџет, док ћемо у границама могућег оптимизовати потрошњу у наредном периоду, наравно не на штету осигураника Фонда. Дуговања можемо подиjелити у пар група, мада су свакако наjзначаjниjе обавезе према приватним здравственим установама, приватним апотекама и Монтефарму (дугови се односе на набавку љекова код неколико веледрогериjа – истиче Шћекић.

Болници не фали љекова

Директор Опште болнице у Беранама Милорад Магделинић казао је за "Дан" да имају довољне количине љекова, медицинских средстава и реагенаса. Он наводи да Фонд у већини случајева уредно измирује све обавезе добављачима.

– У последњих неколико мјесеци нијесмо имали несташице и имамо довољне количине медикамената. Обезбиједили смо све неопходне љекове и санитетску опрему за рад особља. Због повећања броја заражених обраћали смо се Фонду за додатна средства за набавку терапија и реагенса и већи дио нам је обезбијеђен. Остало је само да фирми која снабдијева све здравствене установе плате мањи дио за кисеоник. Функционишемо без било каквог ограничења – каже Магделинић.

Чиргић је у разговору за "Дан" оцијенио да је основни разлог поjаве неизмирених обавеза неусклађеност прихода или буџета Фонда са потребама здравственог система.

– Умjесто да водимо бригу за обезбjеђење додатних извора прихода коjи би довели до стабилног и одрживог здравственог система, предлаже се укидање доприноса као jединог гаранта стабилности здравственог система. Подсjетићу, Фонд jе краjем 2016. године предложио, а Влада усвоjила програм санациjа финансиjа у здравству захваљуjући чему смо успjели да у периоду 2016–2021. одржимо ниво неизмирених обавеза на 40 милиона еура, а у релативним jединицама дуг jе са 13,8 смањен на чак 12,8 одсто текућег буџета Фонда. Вјерујем да ће ове године због кашњења код усваjања буџета као и нереалног планирања потребних средстава и ситуациjе са пандемиjом доћи до историjског максимума када су у питању укупне неизмирене обавезе Фонда за коjе претпостављам да ће уколико не буде интервенциjе Министарства финансија биће изнад 80 милиона еура. Ово значи да буџет Фонда, уз наjављено повећање зарада за наредну годину, мора бити 400 милиона еура како би се одржала функционалност здравственог система – истиче Чиргић.

Из Глосарија су "Дану" јуче казали да ће накнадно одговорити на питања у вези са неизмиреним обавезама јер је директор одсутан.

Директор болнице у Бару "Блажо Орландић" Игор Каришик казао је за наше новине да се понекад дешава да прифале одређени медикаменти које испоручује Монтефарм, али за кратко вријеме испоруче све што је неопходно.

– Након несташица брзих тестова испоручено нам је преко 500 комада. Тих тестова није било у свим установама, имамо све остале терапије и медицински материјал за рад установе. Задовољан сам како све функционише – истакао је Каришик.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
26. april 2024 06:18