Божидар Бојовић / - Фото Дан
28/12/2021 u 13:41 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Формирају добровољни фонд у част доктора Божидара Бојовића

Радуловић је, на комеморацији Бојовићу која је одржана у Институту за болести дјеце, нагласила да ће КЦЦГ бити први донатор након завршетка административних процедура

Клинички центар Црне Горе (КЦЦГ) ће, у част преминулог доктора Божидара Бојовића, формирати добровољни фонд за помоћ дјеци обољелој од дијабетеса тип 1, који ће носити његово име, саопштила је директорица КЦЦГ-а Љиљана Радуловић.

Радуловић је, на комеморацији Бојовићу која је одржана у Институту за болести дјеце, нагласила да ће КЦЦГ бити први донатор након завршетка административних процедура.

Како је саопштено из КЦЦГ-а, Радуловић је поручила да, због Бојовићеве смрти, не жале само Црна Гора и Подгорица, већ и сви љекари чије је магистеријуме и докторате одобрио у Београду, Загребу, Скопљу, Новом Саду и Београду.

Она је подсјетила да је Бојовић 1980. године у Новом Саду одбранио докторску дисертацију “Епидемиологија гојазности код дјеце школског узраста у Савезној Републици Црној Гори са посебним испитивањем њеног утицаја на метаболизам угљених хидрата“.

 - Као љекар радио је у Рожајама, Котору и Подгорици. Формирао је прво одјељење дечије ендокринологије у Дјечијој болници у Подгорици -  рекла је Радуловић.

Она је навела да је Бојовић био први професор педијатрије и оснивач Катедре за педијатрију на Медицинском факултету у Подгорици, као и гостујући професор на Медицинском факултету у Крагујевцу.

Како је казала, Бојовић је, у оквиру стручног усавршавања боравио у више познатих центара у Европи и Америци, а држао је више предавања по позиву на медицинским факултетима у Београду, Загребу, Скопљу, Новом Саду, Србињу и Нишу.

 - Биран је у звање примаријуса, научног савјетника и експерта за медицинску науку - навела је Радуловић.

Она је навела да је Бојовић био ментор и члан комисија за одбрану магистеријума и доктората наука на медицинским факултетима у Београду, Загребу, Скопљу, Новом Саду и Фармацеутском факултету у Београду.

Бојовић је, како је додала, био и руководилац, главни истраживач и сарадник у више научно-истраживачких пројеката, од којих три међународна.

 - Објавио је преко 250 стручних и научних радова у домаћим и страним часописима, зборницима радова и конгресима. Аутор је 15 монографија и једног универзитетског уџбеника и коаутор у 12 монографија и два универзитетска уџбеника -  рекла је Радуловић.

Бојовић је био предсједник Удружења ендокринолога Социјалистичка федеративне републике Југославије у два мандата и предсједник Удружења педијатара Црне Горе.

Био је и члан Одбора за медицинску науку и Одбора за демографска истраживања Црногорске академије наука и умјетности, Удружења клиничких ендокринолога Америке, Балканске и Медитеранске медицинске уније.

 - Добитник је Златне повеље Универзитета Црне Горе, Златне плакете Српског лекарског друштва, Златне повеље Друштава за борбу против шећерне болести Југославије, Златне повеље за борбу против шећерне болести Црне Горе, Златне повеље медицинског часописа Медикал - рекла је Радуловић.

Она је подсјетила да се Бојовић активно бавио шахом, као и да је титулу мајсторског кандидата у шаху освојио 1961. године.

 - Говорио је енглески, служио се руским и француским језиком. Био је ожењен, отац троје дјеце и дјед шесторо унучади -  казала је Радуловић.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
27. april 2024 17:01