фото: Министарство / - фото: Министарство
24/11/2021 u 12:46 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Француска отворена за сарадњу са Црном Гором на пољу спорта и омладинске политике

Такође је, како додаје, значајно и нагласити да ће у првом кварталу године која слиједи, Црну Гору посјетити амбасадорка за спорт Француске

Вршилац дужности директора Управе за спорт и младе, др Марко Беговић, угостио је амбасадора Кристијана Тимонијеа са сарадником у канцеларијама Управе. 

Теме састанка биле су многобројне, од којих издвајамо отворену могућност за сарадњу између Црне Горе и Француске, на пољу спорта и омладинске политике. 

 - Приоритетне теме у наредном периоду ће бити фокусиране на борбу против негативних појава у спорту, попут корупције, поларизације, говора мржње и бројних других околности у којима је до сада, нажалост, бивствовао црногорски спорт. У току састанка било је говора и о размјени младих из Француске и Црне Горе, идеје за коју ћемо настојати да се развије током наредне године, а која иде у прилог нашој омладини, да упозна различите културе, али и да је додатно мотивишемо, да зна да јој Црна Гора може пружити бројне могућности и да тако спријечимо чувени брејн дрејн, односно одлив мозгова - казао је Беговић.

Такође је, како додаје, значајно и нагласити да ће у првом кварталу године која слиједи, Црну Гору посјетити амбасадорка за спорт Француске.

Отворена је и могућност сарадње између високошколских установа у области спортских наука, са темама организације система спорта, као и васпитно-образовним и едукативним аспектима спорта. 

Амбасадор се осврнуо на француску експертизу, нарочито у домену врхунског спорта (подршка свим олимпијским и параолимпијским федерацијама, усавршавање обуке француских кадрова у спорту високог нивоа, брига о здрављу спортиста и очувању спортске етике).

Подсјетио је на неопходност бољег приступа спортским активностима за угрожене породице и лица са посебним потребама. Указао је, такође, на образовни карактер спорта који је истовремено фактор окупљања различитих социјалних група и носилац вриједности братства и поштовања.

Поред забавног карактера, важно је промовисати добробити које спорт има за здравље. У разговору са Беговићем поменута је могућност сарадње у свим овим областима.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
07. maj 2024 18:13