Британска амабасада / - фото: Британска амбасада
05/06/2021 u 12:32 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Фрегата Краљевске ратне морнарице у посjети Црноj Гори

Медокс jе казала да jе таj брод видљива посвећеност Црноj Гори као НАТО савезнику и дугогодишњем приjатељу

Фрегата Краљевске ратне морнарице HMS „Richmond” (Ф-239) упловила jе jутрос у Луку Бар и у Црноj Гори боравиће до 9. jуна.

Из амбасаде Велике Британиjе у Подгорици саопштено jе да jе циљ посjете даље jачање сарадње између двиjе државе, пише агенција Мина.

Наводи се да ће током боравка брода у Луци Бар, бити организовано више билатералних активности, укључуjући и прославу рођендана Њеног Величанства Краљице Елизабете II.

– Овим поводом, у Црну Гору ће допутовати и британска државна министарка за питања одбране Анабел Голди, коjа ће имати неколико састанака са наjвишим државним званичницима – каже се у саопштењу.

Додаjе са да jе Фрегата „Richmond“ дио ЦСГ групе, ударне борбене групе носача авиона.

Из Амбасаде су казали да ће сљедећих седам мjесеци, та група сарађивати са савезницима и партнерима на одбрани заjедничких интереса и међународног поретка.

– Она окупља различите снаге: дипломатске, воjне, економске и културне елементе, како би се повећала општа сигурност и животни стандард, како у Уjедињеном Краљевству, тако и широм свиjета – истиче се у саопштењу. 

Наводи се да ће путуjући преко 26 хиљада наутичких миља, група посjетити више од 40 земаља широм свиjета.

Из Амбасаде су обjаснили да се група састоjи од девет бродова, 32 авиона и скоро четири хиљаде чланова посаде коjи су заjедно симбол посвећености Уjедињеног Краљевства отвореним друштвима и економиjама.

Истиче се да jе ЦСГ21 наjвећа концентрациjа поморске и авио снаге коjа jе кренула из Уjедињеног Краљевства, а да представља снажну презентациjу трансатланског партнерства.

Наводи се да jе посjета британске фрегате реализуjе организована у оквиру Плана билатералне сарадње између Министарстава одбране Црне Горе и Уjедињеног Краљевства.

Британска амбасадорка Карен Медокс рекла jе да ниjе случаjно што jе Црна Гора сљедећа станица за ХМС „Richmond“ у склопу свjетске турнеjе ударне борбене групе носача авиона.

Медокс jе казала да jе таj брод видљива посвећеност Црноj Гори као НАТО савезнику и дугогодишњем приjатељу.

– Током следећих неколико дана показаћемо нашу блиску билатералну сарадњу, не само на пољу одбране и сигурности, већ и у борби против озбиљног и организованог криминала, заштите животне средине, СТЕМ образовања и програма Жене, мир и сигурност – додала jе Медокс.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
29. april 2024 02:04