/ - FOTO: FRONTEKS
11/05/2023 u 17:21 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
StoryEditor

Frontex će obezbjeđivati kompletnu granicu Crne Gore sa susjednim državama

Od februara ove godine tekli su pregovori da Frontex proširi svoju nadležnost i na granice sa Albanijom, Kosovom, Srbijom i Bosnom i Hercegovinom

Pregovarački timovi Crne Gore i Evropske unije su zaključili Sporazum prema kojem će uz policiju i Vojsku, kompletnu granicu Crne Gore sa susjedima obezbjeđivati službenici Evropske agencije za graničnu i obalsku stražu (Frontex).

- Frontex će biti na svim granicama Crne Gore sa zemljama okruženja, a ne kao do sada samo na granici sa Hrvatskom koja je zemlja Evropske unije - saopštio je ministar unutrašnjih poslova Filip Adžić na sjednici Vlade održanoj 11. maja.

Od februara ove godine tekli su pregovori da Frontex proširi svoju nadležnost i na granice sa Albanijom, Kosovom, Srbijom i Bosnom i Hercegovinom.

Dosadašnjim Sporazumom od 2020. godine, Frontex je pomagao Crnoj Gori u kontroli granica sa članicama Evropske unije, Hrvatskom i Italijom, naročito u situacijama pojačanog priliva migranata sa Bliskog Istoka i konfliktnih područja.

U timovima Frontexa, prema riječima ministra Adžića biće eksperti koji su obučeni za otkrivanje svih nezakonitosti koje su moguće na graničnim prelazima.

- Time ćemo i našu graničnu policiju izdići na jedan mnogo viši nivo jer će raditi sa profesionalcima iz te oblasti - rekao je ministar Adžić.

Frontex generalno obezbjeđuje djelove granica između zemalja kandidata za članstvo i zemalja Evropske unije, što je do sada bio slučaj samo sa Hrvatskom.

Zato prisustvo Frontexa na cjelokupnoj granici Crne Gore predstavlja veliki uspjeh saopštio je ministar bez portfelja zadužen za borbu protiv korupcije Zoran Miljanić.

- Velika je stvar što je Frontex prihvatio da obezbjeđuje kompletnu granicu, naročito granicu prema Albaniji koja je najporoznija i prema drugim državama regiona - rekao je Miljanić.

Prema posljednjim podacima, u Crnoj Gori je u 2022. godini registrovan priliv više od 8.500 migranata, što je 150 posto više prelazaka nego godinu ranije.

Pomoć Frontexa u upravljanju granicom Crne Gore podrazumijeva sprovođenje zajedničkih operacija, a prije svega je usmjerena na rješavanje problema ilegalne imigracije, odgovor na promjenu migracijskih tokova i prekogranični kriminal.

Prema Sporazumu službenici Frontexa uživaju imunitet od građanske i upravne jurisdikcije Crne Gore u odnosu na sva djela koja počine pri obavljanju službenih dužnosti.

Takođe, kada je riječ o privilegijama, predviđeno je da su svi objekti Frontexa izuzeti od pretresa, da im je imovina nepovrediva, da su oslobođeni carina, poreza, kao i ograničenja na uvoz i izvoz predmeta namijenjenih službenoj upotrebi.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu

Izdvojeno

20. jul 2024 03:21