/ - архива - службена возила
25/02/2022 u 06:46 h
Milan SekulovićMilan Sekulović
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Функционерима на располагању 4.273 службених возила

Како је "Дану" саопштено из МУП-а, регистарске таблице тих возила садрже скраћеницу ЦГ или МН у 3.113 случајева, ознаку П имају 162 аута, док цивилне симболе има 998 државних возила, што значи да их грађани не могу распознати

Црногорским државним функционерима и службеницима на располагању су 4.273 возила, која су регистрована на име државе, што представља смањење у односу на 2019. када их је било 4.380, као и 2020. када је та бројка износила 4.573 возила. Како је "Дану" саопштено из Министарства унутрашњих послова, регистарске таблице тих возила садрже скраћеницу ЦГ или МН у 3.113 случајева, ознаку П у 162, а цивилне симболе имају 998 државна возила, што значи да их грађани не могу лако распознати.

– Скраћеницу ЦГ или МН не садрже возила коjа углавном користе Министарство унутрашњих послова у чиjем jе саставу Управа полициjе, Агенциjа за националну безбjедност и Генерални секретариjат Владе – појашњавају у МУП-у.

У Шведској десетак државних возила, а 9,5 милиона становника

Директорица Хуманитарне фондације Банка хране Марина Медојевић указује да социјално одговорне државе имају мање службених аутомобила, а као примјер указује на Шведску коjа има десетак државних аутомобила, наспрам 9,5 милиона становника.

– И не само да се ради о броjу аутомобила, тj. новцу коjи jе утрошен за куповину него jе и ствар новца утрошеног за њихово одржавање. Приjе пар година имали смо податак да jе влада Душка Марковића издвоjила око четири милиона еура за одржавање возног парка државних службеника. Два маjбаха су и даље у власништву државе. Службена аута се користе ван радног времена и служе и за превоз чланова породице државних службеника. За службена возила се везуjу и трошкови за гориво, а и дневнице оних коjи се у њима возе. Уз то иду и плате и дневнице тјелохранитеља. Имамо ли ми новца за све наброjено? Знамо да за дjецу, ужину у школама, превоз, школски прибор немамо – навела је Медојевићева.

Она истиче да је у Црној Гори сваки еуро важан, а тога треба да буде свјесна и државна управа.

– Док држава стварно не постане сервис грађана, а функционери и министри да су само службеници коjи раде у корист свих нас, бољитка неће бити – закључује она.

Правилником о регистрациjи моторних и прикључних возила уређено jе да лична ознака на регистарским таблицама возила у своjини државе садржи скраћеницу ЦГ или МН, као и да изузетно, ако захтиjева старjешина органа због потреба и специфичности послова коjе врши орган коjи користи возило, лична ознака регистарске таблице не мора да садржи скраћеницу ЦГ или МН, ако то одобри министар унутрашњих послова.

"Скраћеницу ЦГ или МН не садрже возила коjа углавном користе МУП у чиjем jе саставу Управа полициjе, Агенциjа за националну безбjедност и Генерални секретариjат Владе, појашњавају из МУП-а

– У своjини државе регистрована су 4.273 возила (75 аутобуса, 42 комбија, 186 мотоцикла, трактор, прикључно, радних 382, специjалних путничких 187, специjалних теретних 118, теретних 470, путничких 2.813). Агенциjа за националну безбjедност 107; Централна банка 11; државни протокол 9; Главни град 139; Институт за jавно здравље 15; Институт за развоj и истраживања у области заштите на раду 12; JП Национални паркови 20; JП РТЦГ 34; Министарство економиjе 5; Министарство финансиjа 13; Министарство jавне управе 6; Министарство културе 3; Министарство одбране 77; Министарство одрживог развоjа и туризма 26; Министарство пољопривреде 71; Министарство правде 7; Министарство просвjете 11; Министарство рада и социjалног старања 5; Министарство саобраћаjа и поморства 19; Министарство спорта 5; Министарство унутрашњих послова 270; Министарство вањских послова 9;

Већа дара него мјера

Према оцјени директора Института за социјалну и образовну политику Митра Радоњића, јасно jе да држава располаже с много више возила него што jе то обjективна потреба, а уколико имамо у виду чињеницу да jе велики броj тих возила стариjи више од 10 година разумиjемо и да таj возни парк представља велики трошак или што би наш народ рекао – већа дара него мjера.

– Сматрам да би било добро jедан дио тих возила дати на коришћење Управи полициjе, дио установама социjалне и дjечjе заштите и затим обjективно остатак распоредити водећи рачуна о домаћинском пословању и посебно повести рачуна да се службена возила користе у пословне, а не у приватне сврхе и могу закључити да у том сегменту ова влада ниjе направила отклон од те праксе свих претходних – казао је он.

Министарство здравља 6; Национална туристичка организациjа 5; Општина Моjковац 10; Општина Никшић 21; Општина Петњица 6; Општина Плав 6; Општина Плужине 1; Општина Рожаjе 4; Општина Т иват 30; Општина Улцињ 21; Пореска управа 17; Пошта 205; Приjестоница 20; Путеви 28; Скупштина 27; Општина Андриjевица 6; Општина Биjело Поље 22; Општина Будва 33; Општина Пљевља 23; Општина Шавник 7; Општина Жабљак 10; Општина Беране 21; Општина Даниловград 3; Општина Плужине 12; Универзитет ЦГ 24; Управа царина 54; Управа jавних радова 7; Управа полициjе 375; Управа поморске сигурности 17; Управа за безбjедност хране 30; Управа за имовину 17; Управа за инспекциjске послове 94; Управа за извршење кривичних санкциjа 35; Управа за кадрове 3; Управа за некретнине 8; Управа за саобраћаj 13; Управа за шуме 46; Уставни суд 9; Влада 19 и други – наводе из МУП-а.

М.С.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
26. april 2024 07:00