Игор Галић / - фото: Игор Галић
27/01/2022 u 17:46 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Галић: ИJЗ ће учинити све да ХПВ вакцинациjа заживи

Учинићемо све да програм ХПВ вакцинациjе заживи, али и да оживимо скрининг програм коjи jе нажалост током пандемиjске 2020. заустављен -навео jе Галић

Институт за jавно здравље (ИJЗ) учиниће све да програм ХПВ вакцинациjе заживи, поручио jе директор ИJЗ-а Игор Галић, преноси Мина.

Из ИJЗ-а су саопштили да су са часописом „Medical“, уз подршку Министарства здравља, организовали састанак са медиjима на тему ХПВ вакцинациjе, коjи jе отворила министарка здравља Jелена Боровинић Боjовић.

Галић jе указао на значаj ХПВ вакцине у превенциjи рака грлића материце.

Он jе рекао да jе почетак ХПВ вакцинациjе предвиђен за септембар и да ИJЗ, иако у изазовним околностима због пандемиjе ковид-а 19, настоjи да спроведе активности како би се почетак вакцинациjе дочекао што спремниjе.

- Активности коjе ИJЗ спроводи на промоциjи вакцине су почеле краjем новембра и планирано jе да их интензивирамо током године. Учинићемо све да програм ХПВ вакцинациjе заживи, али и да оживимо скрининг програм коjи jе нажалост током пандемиjске 2020. заустављен -навео jе Галић.

Из ИJЗ су казали да jе овогодишња кампања „Кључ jе у редовним прегледима“, коjом jе Институт обиљежио Европску недjељу превенциjе рака грлића материце, имала за циљ да укаже на значаj превенциjе.

- И била jе усмjерена према циjелоj заjедници како би здравље жена, то jест у овом случаjу борбу против рака грлића материце, поставили међу наjвише jавно-здравствене приоритете -каже се у саопштењу.

Наводи се да jе ИJЗ препознао медиjске куће као кључне партнере у едукациjи везано за ХПВ вакцинациjу и са циљем успостављања што боље сарадње на ту тему организован jе састанак са представницима медиjа.

Предавања су, како се додаjе, одржали еминентни стучњаци из те области, епидемиолози из ИJЗ-а Драган Лаушевић и Милко Jоксимовић, гинеколог Jелена Кнежевић и педиjатар подгоричког Дома здравља Слађана Рачић.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
20. april 2024 07:31