/ фото: Лазар Ружић
26/04/2022 u 18:51 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Галић: Имунизација је најбржа мјера која утиче на смањење оболијевања и умирања

Институт за јавно здравље Црне Горе, организовао је семинар на тему: "Имунизације: данас и сјутра", поводом Европске недјеље имунизације

Институт за јавно здравље Црне Горе, уз подршку својих партнера СЗО и УНИЦЕФ-а организовао је, семинар на тему: "Имунизације: данас и сјутра",  поводом Европске недјеље имунизације која се обиљежава од 24. до 30.априла ове године.

- Циљ семинара је подизање свијести грађана о важности имунизације у превенцији болести, заштити здравља, обезбјеђивању дугог и квалитетног живота за све. Такође, акценат је на повећању обухвата вакцинацијом у заштити од заразних болести за које су обезбијеђене дјелотворне и безбједне вакцине, с посебним освртом на значај ХПВ вакцине у превенцији рака грлиће материце и Програмом започињања ХПВ вакцинације у Црној Гори, у септембру 2022. године- наводе у саопштењу.

Семинар је отворио директор Института за јавно здравље Игор Галић.

- Европска недјеља имунизације обиљежава се сваке године у циљу подизања свијести о повећању обухвата вакцинацијом и тиме допринијело заштити од заразних болести за које имамо дјелотворне и безбједне вакцине.    Имунизација представља најбржу, најдјелотворнију и економски најоправданију мјеру која директно утиче на смањење оболијевања и умирања од заразних болести. Значај имунизације за јавно здравље је непроцјењив. Многе заразне болести које су некада представљале прворазредне здравствене проблеме због оболијевања, умирања или инвалидитета данас су елиминисане или сведене на спорадичне случајеве... Последњих година много се говори о безбједности вакцина. Све вакцине које су у употреби у Црној Гори корист од примјене увелико надмашује потенцијални ризик од нуспојава. Та корист односи се на спрјечавање болести и њених компликација, које могу угрозити живот дјетета.За све вакцине које су у Програму обавезних имунизација однос користи и ризика од вакцинације је у прилог вакцинација, а нуспојаве се редовно биљеже и прате у сврху правовремене интервенције и заштите здравља становништва- казао је Галић, поред осталог.

Поред домаћих стручњака из ове области учешће на семинару ће узети еминентни стручњаци СЗО који ће представити релевантна компаративна искуства земаља укључујући Португал, Шкотску, Данску и Шпанију. Такође, на конференцији су  представљени  резултати и изазови у спровођењу програма имунизације у Србији, Хрватској и Словенији.

Подсјечајући да уз санитацију, антибиотике и исхрану ,вакцинација представља једну од најважнијих јавноздравствених интервенција, Мина Брајовић, шефица СЗО Канцеарије у Црној Гори истакла је да је мјера успјеха вакцинације број сачуваних живота широм свијета. 

- Упркос чињеници сто су са програмима имунизације остварени сјајни резултати, СЗО је забринута, према ријечма Др сци мед Мина Брајовић, будући да значајан бр земаља ЕУРО региона региструје значајан пад обухвата вакцинацијом, неједнаку доступност вакцинама и опадање повјерења у вакцинацију. Без сумње, по њеном мисљењу, “уље на ватру додала је и пандемија са својим погубним утицајем на спровођење ј есенцијалних сервиса укључујучи и имунизацију”. Како је истакла Др сци мед Брајовић,  подаци “Институте фор Хеалтх Метрицс анд Евалуатион” јасно указују да је 25 година напретка у повећању обухвата вакцинацијом елиминисано, што је увертира повећања ризика поновног јављања вакцино-превентабилних обољења и угрожавања напретка за постизање других глобалних здравствених циљева. Истовремено, она је указала да је низак обухват ММР вакцином у Црној Гори разлог за посебну забринутост. Ово треба да брине све креаторе јавних политика јер “слабости у спровођењу имунизације отварају врата не само за вакцино превентабилне болести,већ и сиромаштво и продубљивање неједнакости.” Не смијемо заборавити “ да је реализација најмање 14 од 17 циљева националне агенде одрживог развоја условљена мјером успјеха у спровођењу програма имунизације- додала је, поред осталог,  Мина Брајовић. 

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
19. april 2024 22:22