/ - Фото: ИЈЗ
15/12/2021 u 19:43 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Галић на конференцији “Контрола хроничних незаразних болести кроз дигитална рјешења”

Директор Института за јавно здравље Црне Горе, Игор Галић, захвалио се канцеларији СЗО у Црној Гори на организацији ове, за нас, веома успјешне посјете, поручују они.

Директор Института за јавно здравље Црне Горе,  Игор Галић као члан делегације Црне Горе, коју је предводила министарка здравља Црне Горе,  Јелена Боровинић Бојовић, присуствовао је  међународној конференцији Свјетске здравствене организације за регион Европе под називом “ Контрола хроничних незаразних болести кроз дигитална рјешења- Европски одговор на хроничне незаразне болести” која је одржана у Москви.

-Као чланови делегације конференцији су присуствовали и генерални директор Директората за дигитално здравље у Министарству здравља Александар Секулић, Иван Шикмановић из Генералног секретаријата Владе као и шефица Националне СЗО канцеларије у Црној Гори, Мина Брајовић- наводе из ИЈЗ.

image
- Фото: ИЈЗ

Додају: "Циљеви конференције били су идентификација изазова проузрокованих пандемијом КОВИД 19, који могу бити превазиђени уз помоћ дигиталних рјешења, усвајање добрих пракси и иновација у сфери дигиталних рјешења за надзор, превенцију и контролу незаразних болести и утврђивање метода уз помоћу ког СЗО може подржати чланице у примјени дигиталих рјешења".

-На данас завршеном састанку који је одржан на маргинама конференције, директор Института за јавно здравље Црне Горе био је и члан делегације која се сусрела са директором Свјетске здравствене организације за Европу, Хансом Клугеом који је похвалио рад Министарства здравља а у оквиру њега и Института, у досадашњој борби са пандемијом узрокована КОВИД-19 инфекцијом. Господин Ханс Клуге сматра да је потребно ставити акценат на имунизацију, али и трећу, бустер дозу вакцине против САРС-КоВ-2- наводе из ИЈЗ. 

image
- Фото: ИЈЗ

Директор Института за јавно здравље Црне Горе присуствовао је и техничком састанку са  Шефом СЗО канцеларије за превенцију и контролу хроничних незаразних болести за регион Европе,  Kremlin Wickramainghe-ом.   

Тема разговора били су јавно здравствени програми за ефикасну контролу кључних ризико фактора за настанак хроничних обољења укључујући : штетну употребу дувана, алкохола, исхрану са фокусом на прекомјерни унос соли. Посебна пажња посвећена је проблему гојазности у популацији дјеце. Договорени су конкретни модалитети СЗО подршке у функцији убрзавања имплементације недавно усвојене “ Мапе пута за здравље и багостање у земљама западног балкана” и “Споразума о сарадњи између Свјетске здравствене организације и Црне Горе”.                                 

 -Директор Института за јавно здравље Црне Горе,  Игор Галић, захвалио се канцеларији СЗО у Црној Гори на организацији ове, за нас, веома успјешне посјете- поручују они.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
25. april 2024 08:14