/ INSTITUT ZA JAVNO ZDRAVLJE PREDSTAVLJANJE NOVIH EPIDEMIOLOSKIH MJERA - LAZAR RUZIC
27/04/2023 u 15:38 h
Dan portalDan portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Galić: Ulaganje u imunizaciju da bude nacionalni prioritet

On je to kazao na Nacionalnoj konferenciji imunizacije, koju IJZ organizuje u saradnji sa UNICEF-om, uz podršku Ministarstva zdravlja

Ulaganje u imunizaciju treba da bude nacionalni i strateški prioritet, ali i zadatak cjelokupnog društva, rekao je direktor Instituta za javno zdravlje (IJZ) Igor Galić, prenosi MINA.

On je to kazao na Nacionalnoj konferenciji imunizacije, koju IJZ organizuje u saradnji sa UNICEF-om, uz podršku Ministarstva zdravlja.

Galić je naveo da Evropsku sedmicu imunizacije i ove godine obilježavaju u cilju podizanja svijesti građana o povećanju obuhvata vakcinacijom.

Kako je rekao, imunizacija predstavlja jednu od najvažnijih javnozdravstvenih intervencija i rezultat u sprovođenju imunizacije može se mjeriti brojem sačuvanih života, s obzirom da postoje djelotvorne i bezbjedne vakcine.

-Stoga, ulaganje u imunizaciju treba biti nacionalni i strateški prioritet ali i zadatak cjelokupnog društva, kako bi svi zajedno radili na jačanju kapaciteta u cilju nesmetanog realizovanja i dostizanja najvećeg stepena povjerenja u Program imunizacije-rekao je Galić.

Ministar zdravlja Dragoslav Šćekić kazao je da je i ove godine cilj održavanja skupa dodatno podizanje svijesti stanovništva o važnosti vakcina u prevenciji bolesti, zaštiti zdravlja, kao i obezbjeđivanju dugog i kvalitetnog života za sve stanovnike.

On je naveo da je Ministarstvu zdravlja jedan od vodećih prioriteta da svako dijete i svaka odrasla osoba dobije pravovremenu i adekvatnu zaštitu kroz vakcinaciju.

-Svjesni da je vakcinacija nezamjenjiva u zaštiti djece i cijele populacije od zaraznih bolesti, u saradnji sa ostalim zdravstvenim institucijama, nastavićemo, isključivo argumentovano i utemeljeno na naučnim dokazima, da utičemo na svijest roditelja, a samim tim i obuhvat imunizaciije- rekao je Šćekić.

On je pozvao sve institucije i organizacije da podrže nacionalne programe vakcinacije, a cjelokupnu populaciju na odgovornost i zajedništvo u globalnoj borbi protiv zaraznih bolesti.

Šef predstavništva UNICEF-a u Crnoj Gori Huan Santander podsjetio je da je problem niskih stopa imunizacije prisutan u Crnoj Gori već deset godina.

-Niska stopa imunizacije je crveni alarm, jer se njene posljedice mogu mjeriti dječijim životima, tako da će za UNICEF ovo pitanje nastaviti da bude prioritet- rekao je Santander.

On je pozdravio nedavne napore Ministarstva zdravlja, IJZ-a, pedijatara i sestara u domovima zdravlja da se ubrza imunizacija djece.

Santander je rekao da će UNICEF će nastaviti da, u partnerstvu sa Evropskom unijom, podržava zdravstveni sistem i roditelje da zaštite svako dijete.

-Da je moguće izboriti se s ovim problemom u Crnoj Gori govore nam opštine Mojkovac i Plav u kojima su zdravstveni radnici i roditelji uspjeli da gotovo svako dijete vakcinišu i zaštite od opasnosti koje nose morbili, zauške i rubella- rekao je Santander.

Šefica Kancelarije Svjetske zdravstvene organizacije (SZO) u Crnoj Gori, Mina Brajović, kazala je da vakcinacija predstavlja veličanstven trijumf nauke, partnerstva i javnog zdravlja nad oboljenjima i smrću.

Prema njenim riječima, svake godine, zahvaljujući vakcinama, bude sačuvano više od tri miliona života u svijetu.

-Uprkos ovim impresivnim rezultatima, dok se borimo sa posljedicama pandemije, svjedocimo daljem urušavanju povjerenja u vakcine i nauku, daljem padu obuhvata vakcinacijom u evropskom regionu SZO- rekla je Brajović.

Ona je istakla da je prema procjenama SZO, samo u toku 2021. godine, više od 21 miliona djece širom svijeta propustilo bar jednu vakcinu.

-Ove alarmantne trendove, koji su nažalost veoma izraženi u Crnoj Gori, moguće je preokrenuti kroz široko partnerstvo, saradnju na svim nivoima i kontinuirano insistiranje na dvosmjernom dijalogu utemeljenom na nauci-dodala je Brajović.

Iz IJZ-a su naveli da je Nacionalna konfenrecija o imunizacijama dio zdravstvene inicijative koju sprovodi Ministarstvo zdravlja i nacionalni partneri uz podršku EU i UNICEF-a.

-Cilj ove inicijative je da podrži Crnu Goru da se efikasno izbori s pandemijom koronavirusa te da istovremeno ojača program rutinskih imunizacija kako bi se izbjegle epidemije bolesti koje se mogu spriječiti vakcinama- kaže se u saopštenju.

Navodi se da, pored domaćih stručnjaka iz oblasti imunizacije, na konferenciji učestvuju eminentni stručnjaci iz regiona, kao i predstavnici institucija iz različitih oblasti društvenog života.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
29. april 2024 16:59