Гашпарикова / - РТЦГ
01/11/2021 u 08:47 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
StoryEditor

Гашпарикова: Црна Гора минимално доприноси глобалном загриjавању

Самим тим Црна Гора минимално доприноси повећању глобалних температура, каже стална представница УНДП-а у Црноj Гори

Стална представница УНДП-а у Црноj Гори Даниjела Гашпарикова казала jе да jе Црна Гора jедна од броjних земаља са ниском емисиjом гасова са ефектом стаклене баште. Самим тим она минимално доприноси повећању глобалних температура. Али, како jе казала Гашпарикова, негативан утицаj никога неће заобићи па ће се Црна Гора суочити са посљедицама усљед загађења. Она jе истакла да jе важно за Црну Гору да се прилагоди тим промjенама.

- Црна Гора jе jедна од броjних земаља у свиjету са ниском емисиjом ГХГ гасова тако да она наjмање доприноси повећању глобалног загриjавања планете - казала jе Гашпарикова гостуjући у Jутарњем програму ТВЦГ.

Нажалост, како додаjе и Црна Гора ће се суочити са посљедицама климатских промjена.

- Важно jе за Црну Гору да нађе начин да се прилагоди овим промjенама. Да нађе начин на примjер у пољоривреди кроз унапређење система наводњавања или ефикасности употребе воде да разумиjе какви ће бити ти утицаjи. На примjер коjу ће врсту хране бити могуће узгаjати у Црноj Гори и на таj начин да заштити животе људи, њихово здравље и инфраструктуру. Драго ми jе што видим да Црна Гора учествуjе у Глазгову и на таj начин ће се опредиjелити за смањење ГХГ емисиjа за 35 одсто до 2031. Међутим, постоjи могућност да се учини више чак и за Црну Гору посебно у области енергетике, саобраћаjа - казала jе Гашпарикова.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
29. maj 2024 10:42