Милан Газдић / Милан Газдић-Милан Газдић
05/02/2022 u 16:01 h
Milan SekulovićMilan Sekulović
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Газдић: Од загађивача наплатили 800.000 еура еко-накнада

Као један од већих резултата Газдић је казао да је затечени дуг у Агенцији од 70.000 еура за само пола године је сведен на нулу

Агенциjа за заштиту животне средине Црне Горе за осам мјесеци откад је на њеном челу нови директор Милан Газдић наплатила је 800.000 еура еко накнада кроз законску обавезу "загађивач плаћа", док је до сада годишњи просјек био око 300.000 еура. Истиче да је институциjу у потпуности ослободио политичког утицаjа и да подстиче слободу мишљења и стручан приступ, приjе свега. Он наводи да је након дужег боравка и рада у струци у земљама ЕУ, одлучио сам да се врати и своjим се радом и знањем одужи отаџбини, свjестан да се ради о jедноj од наjљепших и наjбогатиjих земаља у Европи, са jедне стране, и заробљености институциjа и струке са друге. Као један од већих резултата издваја и то што је бродоградилиште у Бијелој након деценија чекања очишћено од грита, а затечени дуг у Агенцији од 70.000 еура за само пола године је сведен на нулу.

– Истраживањем природе у оквиру проjекта Натура 2000 реализовали смо 20 одсто више полигона уз уштеду од око 20 одсто новца. Такође, успjели смо да обезбиjедимо новац за интензивниjа истраживања у 2022. години, а Натура 2000 jе jедан од кључних услова уласка у ЕУ. Остварену уштеду за консултантске услуге од 20.000 еура усмjерили смо на истраживања Натура 2000. Остварену уштеду на службеним путовањима, око 10.000 еура, такође смо усмjерили на истраживања Натура 2000 – наводи Газдић и додаје да су у Агенцији увели рационализацију употребе папира која је смањена за 50 одсто, а у тој институцији је постало обавезно рециклирање.

Преко 6.000 садница у болничким, школским и двориштима вртића

Газдић каже да су у оквиру акциjе "За љепшу и здравиjу Црну Гору" посадили више од 6.000 садница у болничким, школским и двориштима вртића.

– Сакупили смо више од 80.000 еура донациjа за куповину садница за озелењавање Црне Горе. Са ЗИКС-ом постигли договор да осуђеници учествуjу у садњи. У сарадњи са ЕПЦГ и ЦЕДИС поставили платформе за гниjежђење рода у Никшићком пољу. Израдили смо нову уредбу о обрачуну и накнади еко такси, покренули измjене Правилника о држању животиња, Закона о процjени утицаjа на животну средину, Закона о отпаду и др. Обезбиjедили смо већа средства за унапређење мониторинга морског екосистема у 2022 и отпочели смо суштинско унапређење процjена утицаjа проjеката на животну средину кроз jачање уцешћа компетентних стручњака у комисиjама за оцjене елабората процjене утицаjа – каже Газдић и додаје да су са НВО сектором извршили приоритизациjу рjешавања еколошких проблема у Црноj Гори.

Газдић истиче да су завршили седам студиjа заштите коjе су предуслов проглашења нових заштићених подручjа, а покренута jе израда црвених листа биодиверзитета, што jе била обавеза jош од 2008.године коjа ниjе била ни у зачетку реализациjе.

– Кроз израду Црвене листе птица Црне Горе са нашим партнерима уштедjели смо око 50.000 еура колико се процjењуjе потенциjални консултантски рад по овом питању, jер су сви стручњаци волонтерски дали допринос њеноj изради. Покренули смо ревизиjу двадесетак заштићених обjеката природе у обалном региону Црне Горе, укључуjући и превентивну заштиту увале Валданос. Изашли смо у сусрет грађанима Даниловграда и ПП Долина риjеке Зете те предложили измjештање колектора са Ланџе на државну парцелу у близини ЗИКС-а, како би се свеобухватно риjешио проблем свих отпадних вода Бjелопавлићке равнице – наводи Газдић, додајући и да је покренуто и издаваштво кроз два издања и то: Приручника за одређивање станишних типова од значаjа за Европску униjу присутних у Црноj Гори и књиге Црна Гора између планина и мора, пеjзаж и биодиверзитет коjа jе окупила 40 еминентних стручњака свих институциjа и организациjа заштите природе у држави. Књига jе доступна на начин да грађани доносе садницу за књигу кроз акциjу "Ми вама књигу, ви нама природу".

Истиче да је након двиjе године комплетиран сервис станица за контролу квалитета ваздуха, иако jе постоjала обавеза да се исти реализуjе редовно на годишњем нивоу. Такође, у преговорима су са француским партнером за набавку нове и бесплатне опреме за контролу квалитета ваздуха у Црноj Гори.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
19. april 2024 02:42