/ - FOTO: MINISTARSTVO ODBRANE CRNE GORE
16/09/2023 u 20:42 h
Dan portalDan portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

General Lazarević: Posvećeni planiranju odbrane u saradnji sa Alijansom

General Lazarević se posebno zahvalio članicama NATO borbene grupe u Latviji zbog profesionalnog pristupa obuci i sprovođenju nekoliko humanitarnih akcija za pomoć crnogorskim građanima

Na poziv načelnika Generalštaba norveških oružanih snaga generala Eirika Kristoffersena, načelnici generalštabova Alijanse sreli su se u Oslu na godišnjoj konferenciji NATO Vojnog komiteta. 

 -U fokusu konferencije bile su teme od zajedničkog interesa za unapređenje kapaciteta i sposobnosti oružanih snaga, kako bi u kontinuitetu štitile vrijednosti Alijanse i njenih članica. Istaknuta je puna posvećenost naporima koje komandant NATO komande za operacije ulaže u neprekidno praćenje situacije na istočnim granicama Alijanse, kako bi se spriječilo iznenađenje bilo koje vrste-saopšteno je iz Ministarstva odbrane.

image
- FOTO: MINISTARSTVO ODBRANE CRNE GORE

Načelnici su u Oslu razgovarali o modalitetima unapređenja načina primjene regionalnih planova odvraćanja i odbrane i obezbjeđenja većeg nivoa spremnosti i interoperabilnosti odbrambenih snaga.

General Lazarević je u svom obraćanju istakao punu posvećenost Ministarstva odbrane i Generalštaba VCG sprovođenju procesa planiranja odbrane u saradnji sa NATO komandama, te edukacije kadra za tu svrhu i usaglašavanja neophodnih procedura na nacionalnom nivou.

Naveo je primjere unaprijeđene bilateralne saradnje u oblasti nabavki sa NATO članicama, republikama Italijom i Slovenijom, sa kojima su usaglašeni ugovori o kupovini sredstava za potrebe odbrane. 

To su, po njegovim riječima, primjeri najboljeg načina stvaranja uslova da vojne jedinice članica budu interoperabilne.

General Lazarević se posebno zahvalio članicama NATO borbene grupe u Latviji zbog profesionalnog pristupa obuci i sprovođenju nekoliko humanitarnih akcija za pomoć crnogorskim građanima.

Podsjećanja radi, na osnovu Odluke Skupštine Crne Gore crnogorski vojnici učestvuju u aktivnostima odvraćanja na istoku Alijanse, u sastavu NATO borbenih grupa u Latviji i Bugarskoj. 

Takođe, na današnjoj konferenciji za predsjedavajućeg Vojnog komiteta izabran je italijanski admiral Đuzepe Kavo Dragone, koji će na toj poziciji zamijeniti admirala Roba Bauera.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
29. april 2024 23:52