/ - MINISTARSTVO ODBRANE
20/01/2023 u 09:57 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

General Lazarević: Puna posvećenost Crne Gore procesu odvraćanja od agresije na članice Alijanse

Crna Gora u potpunosti podržava i daje doprinos funkcionisanju misije KFOR na Kosovu, istakao je Lazarević tokom sastanka Vojnog komiteta NATO-a, te ukazao na potrebu konkretnijeg djelovanja NATO i EU u regionu Zapadnog Balkana

U sjedištu Alijanse u Briselu, 18. i 19. jaunara 2023. godine, održan je sastanak Vojnog komiteta NATO-a, na nivou načelnika generalštabova, koji je bio posvećen NATO operacijama, misijama i aktivnostima, sa posebnim fokusom na pripreme za predstojeći Samit u Viljnusu, koji će se održati u julu ove godine.

U svojim obraćanjima, načelnik Generalštaba Vojske Crne Gore, brigadni general Zoran Lazarević je istakao kontinuirani doprinos Crne Gore unapređenju sposobnosti Alijanse i punu posvećenost procesu odvraćanja od agresije na članice Alijanse, saopšteno je iz Ministarstva odbrane.

Upoznao je učesnike sastanka sa namjerom Crne Gore da krajem januara 2023. godine uputi prvi kontingent snaga u Bugarsku, u sastav Grupe za odvraćanje i odbranu Alijanse.

Istakao je da Crna Gora u potpunosti podržava i daje doprinos funkcionisanju misije KFOR na Kosovu, te ukazao na potrebu konkretnijeg djelovanja NATO i EU u regionu Zapadnog Balkana, kako bi se sačuvao mir i osigurala bezbjednost.

Vojnom komitetu se obratio i zamjenik Generalnog sekretara Alijanse, Mirčea Džoana osvrnuvši se na brojne zadatke i obaveze koje su pred Alijansom, sa posebnim osvrtom na krizu u Ukrajini i drugim kriznim žarištima u svijetu. U tom pogledu, akcenat je stavio na značaj odluka koje se očekuju od šefova država u julu mjesecu, tokom Samita NATO-a u Viljnusu.

Sastanku Vojnog komiteta, kojim je predsjedavao admiral Rob Bauer, prisustvovali su i general Kristofer Kavoli, vrhovni komandant Savezničkih snaga u Evropi (SACEUR) i general Filip Lavinje, komandant NATO komande za transformaciju (SACT).

- Razgovaralo se o procesu ažuriranja savezničkih planova i konceptima upotrebe snaga i sredstava u skladu sa savremenim tehnološkim dostignućima. Takođe, razgovaralo se o procesu adaptacije savezničkih snaga za reagovanje u salučaju krize i nacionaolnim obavezama za adekvatnu podršku tim snagama, navode iz Ministarstva odbrane.

Kriza u i oko Ukrajine podstakla je Alijansu da preduzme određene mjere za sprečavanje eskalacije krize i mjere za jačanje svoga prisustva na istočnom krilu NATO-a. U tom cilju, načelnici generalštabova su razmijenili mišljenja o modelima efikasnije popune tih snaga, te dostizanju njihovih željenih sposobnosti.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
26. april 2024 11:01