/ FOTO: MINISTARSTVO ODBRANE
10/02/2023 u 14:32 h
Dan portalDan portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

General Lazarević: Vojska Crne Gore kredibilan dio NATO

General Lazarević je istakao da je Vojska Crne Gore posvećena unapređenju svojih sposobnosti, kako bi doprinosila bezbjednosti naše zemlje, ali i svih članica Alijanse

Načelnik Generalštaba Vojske Crne Gore, brigadni general Zoran Lazarević, sastao se danas sa zamjenikom vrhovnog komandanta NATO snaga u Evropi (DSACEUR), britanskim generalom Timom Radfordom.

- General Lazarević je istakao da je Vojska Crne Gore posvećena unapređenju svojih sposobnosti, kako bi doprinosila bezbjednosti naše zemlje, ali i svih članica Alijanse. On je poručio da je međunarodna vježba „Zajednički izazov 23“, koja je juče okončana u Kolašinu, potvrda dobre saradnje i interoperabilnosti VCG sa savezničkim i partnerskim snagama- navodi se u saopštenju.

Načelnik Generalštaba je podsjetio da su, osim u NATO misiji Isturenog ojačanog prisustva u Letoniji (eFP), pripadnici VCG dio NATO aktivnosti “Pojačane budnosti” (enhanced Vigilance Activities – eVA) u Bugarskoj, kao dio mjera Alijanse za sprečavanje eskalacije krize i za jačanje prisustva na istočnom krilu.

- Sagovornici su se složili da je Crna Gora kredibilna NATO članica, posvećena procesu odvraćanja od agresije na NATO članice, te da je posebno pohvalno što je budžet za odbranu dostigao 2 odsto BDP-a, zbog čega će proces modernizacije i daljeg razvoja VCG biti još brži i efikasniji. Generali su razgovarali i o budućim planovima Alijanse, sukobu u Ukrajini, bezbjednosnoj situaciji u regionu, operacijama, kao i misijama i aktivnostima NATO- navodi se u saopštenju.

DSACEUR i njegov tim razmijenili su mišljenja i iskustva sa predstavnicima Generalštaba VCG i Ministarstva odbrane na predavanju posvećenom strukturi i planovima NATO snaga.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
25. april 2024 05:11