Javni sektor, ilustracija / - FOTO: PFO
21/02/2024 u 09:11 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

GI 21. maj: Plate u javnom sektoru nijesu u skladu sa kvalitetom usluga koje pružaju građanima

Crna Gora je siromašna država i tu činjenicu treba uzeti u obzir i kada su u pitanju zarade u javnom sektoru, ističu u GI 21. maj

Ministarstvo finansija juče je objavilo spisak najvećih ličnih primanja javnom sektoru. Lična primanja koja se kreću u rasponu od 1.600-6.000 eura uglavnom obuhvataju zaposlene u zdravstvu, na fakultetima, u pravosuđu, parlamentu i državnoj upravi, saopšteno je iz Građanske inicijative 21. maj.

- Očigledno je da primanja nijesu u skladu sa kvalitetom usluga koje pruža javni sektor niti imaju uporište u snazi crnogorske privrede. Osim što su objavljena lična primanja iritirajuća za najveći broj građana koji jedva sastavljaju "kraj s krajem" ovdje se radi o politici koja favorizuje "državnu prihodovnu elitu" umjesto odgovorne, kritičke i etičke društvene elite. S druge strane, ovih dana se Spajićeva vlada nateže i prijeti prosvjetnom sindikatu iako su plate nastavnika nikad manje u odnosu na plate univerzitetskih profesora" - navode iz GI 21. maj.

Ovo upućuje, dodaju oni, na potrebu temeljite reforme politike zarada u javnom sektoru, uključujući i hitan program otpuštanja viška zaposlenih.

- Crna Gora je siromašna država i tu činjenicu treba uzeti u obzir i kada su u pitanju zarade u javnom sektoru. Uvođenje platnih razreda u javnom sektoru treba da bude cilj reforme politike zarada. Pritom, najviše zarade ne mogu biti desetostruko veće od najnižih zarada u javnom sektoru, niti prosječne zarade u javnom sektoru mogu biti iznad prosječnih zarada u privatnom sektoru - kažu u GI 21. maj.

Oni smataraju da je potreban kvalitetan, odgovoran i pristojno plaćen javni sektor ali trenutno stanje je samo odraz jedne selektivne i diskriminatorske politike koja nema utemeljenja u snazi crnogorske ekonomije niti u održivim javnim finansijama.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
16. april 2024 14:50