Spremaju vježbu na Sinjajevini / GI Sačuvajmo Sinjajevinu
11/01/2023 u 11:52 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

GI Sačuvajmo Sinjajevinu: Vlada i Ministarstvo odbrane spremaju vježbu na Sinjajevini?

Navode da su Dritan Abazović, potpredsjednik ekspertske vlade iz decembra 2020, a sada premijer, kao i neki drugi politički lideri obećali mnogo puta u posljednje dvije godine da Sinjajevina neće biti korišćena kao vojni poligon. Nažalost, ova slatka obećanja odavno imaju ukus gorke prevare

Posljednjih dana kruže glasine da su Vojska Crne Gore i Ministarstvo odbrane planirali vojne manevre na planini Sinjajevini već polovinom januara, očigledno ne čekajući da međuresorna komisija Vlade Crne Gore, završi svoj posao. Podsjećamo da je Vlada formirala ovu komisiju krajem oktobra prošle godine sa zadatakom da iznađe alternativno rješenje za lokaciju vojnog poligona u Crnoj Gori, saopšteno je iz Građanske inicijative (GI) Sačuvajmo Sinjajevinu.

- Ako su ove glasine tačne, a vjerovatno jesu, jer su se i ranija govorkanja na ovu temu kasnije ispostavljala kao realnost, jasno je da Ministarstvo odbrane i oficiri Vojske Crne Gore ne mare mnogo za rad ove komisije, a još manje za politička obećanja prethodne dvije vlade, i jašu na  odluci iz septembra 2019. koja je još uvijek na snazi - ističu iz GI.

Navode da su Dritan Abazović, potpredsjednik ekspertske vlade iz decembra 2020, a sada premijer, kao i neki drugi politički lideri obećali mnogo puta u posljednje dvije godine da Sinjajevina neće biti korišćena kao vojni poligon.

image

Vlada i Ministarstvo odbrane spremaju vježbu na Sinjajevini

GI Sačuvajmo Sinjajevinu

- Nažalost, ova slatka obećanja odavno imaju ukus gorke prevare. Očigledno je da je su političari, premijeri, ministri i oficiri opet zaboravili na Ustav Crne Gore, na propise EU, na međunarodne konvencije, na mišljenje i preporuke Evropskog parlamenta, na mišljenje i preporuke stručne javnosti kako domaće tako i strane, a iznad svega, svi su opet zaboravili da postoje građani Crne Gore, da postoje stočarske zajednice Sinjajevine i da im je uručena peticija protiv vojnog poligona na Sinjajevini sa više od 25.000 potpisa.

Vježba koju smo spriječili 2020, takođe je prvo bila glasina, da bi tek nakon javnog istupa članova Građanske inicijative Sačuvajmo Sinjajevinu zec bio istjeran na čistinu i tadašnji ministar odbrane Predrag Bošković priznao da se vježba zaista sprema. Nažalost, izgleda da se ova praksa i dalje nastavlja, uprkos činjenici da je sada na čelu Ministarstva odbrane Filip Adžić, koji je 2020. sa nama protestovao i učestovao u sprečavanju vojne vježbe. Zaborav se, kad je u pitanju vojni poligon u Crnoj Gori, širi kao epidemija među državnim službenicima navodi se u saopštenju.

image

Vlada i Ministarstvo odbrane spremaju vježbu na Sinjajevini

GI Sačuvajmo Sinjajevinu

Nastavljajući svoju politiku ignorisanja naroda i elementarnih prava građana, Vlada i Ministarstvo odbrane nijesu se odazvali ni na zahtjev 73 NVO koje su tražile da predstavnik GI Sačuvajmo Sinjajevinu bude uključen u radni tim za preispitivanje odluke o vojnom poligonu na Sinjajevini.

- Naša organizacija okuplja predstavnike lokalnih stočarskih zajednica Sinjajevine, ali i brojne druge građane Crne Gore kojima je stalo do ekološke Crne Gore i zaštite njenih vitalnih interesa. Umjesto transparentnosti i javne rasprave koja bi obuhvatila i ljude sa Sinjajevine i uzela u obzir sve relevantne činjenice pri razmatranju odluke da se najveći Balkanski pašnjak i biodiverzitetski dragulj Evrope pretvori u međunarodni vojni poligon za bojeva gađanja, nastavlja se praksa ignorisanja građana i formiraju radni timovi i komisije čija su mišljenja unaprijed zacrtana voljom nalogodavaca - navode iz GI Sačuvajmo Sinjajevinu.

Oni zbog širenja nezvaničnih informacija o planovima Vojske da od 15. januara sprovede vojnu vježbu na Sinjajevini, pozivaju, prije svega, premijera, a onda i Ministarstvo odbrane i Vojsku Crne Gore da zvanično obavijeste građane Crne Gore o takvim namjerama i planovima, jer im je to dužnost.

- Narod sa Sinjajevine i drugi građani i aktivisti koji se bore za zaštitu ljudskih prava i prirode oštro se protive odluci o uspostavljanju vojnog poligona na planini Sinjajevini i ni po koju cijenu neće dozvoliti da se na ovoj planini održi vojna vježba. Bićemo na Sinjajevini i 15. januara i svakog drugog dana dok se odluka o vojnom poligonu ne ukine, a Sinjajevina proglasi zaštićenim područjem.

Pozivamo sve građane Crne Gore da nam se pridruže u borbi za očuvanje ovog prirodnog dragulja, najvećeg balkanskog pašnjaka i najznačajnijeg poljoprivredno-stočarskog resursa Crne Gore. Odluka o vojnom poligonu je štetna, predstavlja nasilje nad prirodom i nad dugoročnim interesima građana Crne Gore - saopštili su iz GI Sačuvajmo Sinjajevinu.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
14. april 2024 15:08