Rudnik Brskovo / Vlada CG
06/07/2023 u 15:18 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

GI Zdravi Mojkovac pita Šmida: Da li biste u Švajcarskoj dozvolili devastaciju životne sredine i trovanje građana?

Molimo Vas, cijeneći veliko prijateljstvo naše dvije države, visoko uvažavajući švajcarsku odgovornost, tačnost i posvećenost kako ljudskim pravima tako i očuvanju životne sredine, da sagledate primjedbe na pomenuta dokumenta koje Vam upućujemo, navodi se u pismu

Građanska inicijativa "Zdravi Mojkovac" uputila je pismo ambasadoru Švajcarske Ursu Šmidu ističući ozbiljnu zabrinutost u vezi s predloženim rudarskim projektom - Rudnik Brskovo, koji, kako navode "prijeti da uništi životnu sredinu i dobrobit lokalne zajednice". Oni su upitali Šmida da li bi u svojoj zemlji dozvolio projekat kojim se devastira životna sredina i truju građani.

Pismo prenosimo integralno: 

"Vaša Ekselencijo, poštovani Ambasadore gospodine Schmid, 

obraćamo Vam se u ime Građanske inicijative Zdravi Mojkovac koja je ustanovljena neformalno, a članovi su građani Mojkovca kao i ostali građani Crne Gore. Organizovali smo se u cilju građanskog aktivizma, duboko zabrinuti za budućnost našeg grada Mojkovca, zdravlja i života građana Mojkovca i okolnih mjesta kao i za životnu sredinu, u prvom redu dva Nacionalna parka: Biogradska gora i Durmitor, kao rijeku Taru koja je pod UNESCO zaštitom.

Naime, kompanija Tara Resources AG, Switzerland koja je od 2018. godine preuzela ugovorene uslove iz Ugovora o koncesiji za detaljna geološka istraživanja i eksploataciju sulfidne polimetalične rude (Pb, Zn, Cu, FeS2 i ostalih pratećih sulfida metala) na istražno-eksploatacionom prostoru bivšeg rudnika „Brskovo“ kod Mojkovca, broj 01-3660/1 od 10.12.2010. godine, od kompanije DOO „North Mining’’- Podgorica kao Koncesionar (Koncesionar je promijenio naziv u DOO ‘‘Brskovo Mine‘‘- Podgorica), je izrazila namjeru da započne sa eksploatacijom rude i s tim u vezi Vlada Crne Gore je stavila na Javnu raspravu dva dokumenta: DPP ZA PROSTOR KONCESIONOG PODRUČJA ZA EKSPLOATACIJU MINERALNIH SIROVINA-BRSKOVO-Opština Mojkovac i Stratešku procjenu uticaja na životnu sredinu za pomenuti DPP. Javna rasprava je završena juče.

Naša građanska inicijativa je dostavila primjedbe i mišljenje na oba dokumneta, koje Vam šaljemo u prilogu ovog mail-a.

Razlog zbog kojeg Vam pišemo je naša visoka zabrinutost zbog studije i podataka koje je dostavila kompanija Tara Resources AG, čiji je autor INSTITUT ZA RUDARSTVO I METALURGIJU BOR, a koja je u potpunosti neusaglašena sa crnogorskim zakonodavstvom, kontradiktorna i ne sadrži osnovne elemente objektivnog pristupa opasnostima koje postoje (predloženo je otvaranje otvorenog rudarskog kopa na gotovo 7.000.000m2, koji značajnim dijelom zalazi u zaštitnu zonu Nacionalnog parka Biogradska gora, i ni jednom riječju se ne bavi postupcima koji će biti preduzeti u vezi sa prisustvom žive (Hg), jer je predloženo područje u državnim geološkim studijama prepoznato kao rudnik žive (Hg), ovo sve na predlog kompanije Tara Resources AG), a na osnovu koje (isključivo) su izrađena oba dokumenta koja je Vlada stavila na javnu raspravu.

GI „Zdravi Mojkovac”: Rudnik bi ugrozio Taru i uništio milione kvadrata prirodnog bogatstva

Kako ste prisustvovali na osnivanju Švajcarsko-crnogorske privredne komore, čiji je jedan od konstituenata i kompanija Tara Resources AG, razumjeli smo, Vaša Ekselencijo, da je ovo organizacija iza koje stoje Privredne komore naših dviju država, ali nam je (za sad nezvanično) iz Privredne komore Crne Gore saopšteno da oni čak nisu ni bili pozvani i da nisu konstituenti ovog udruženja (jer smo namjeravali da se prvo njima zvanično obratimo).

Molimo Vas, cijeneći veliko prijateljstvo naše dvije države, visoko uvažavajući švajcarsku odgovornost, tačnost i posvećenost kako ljudskim pravima tako i očuvanju životne sredine, da sagledate primjedbe na pomenuta dokumenta koje Vam upućujemo, jer smo izuzetno neprijatno iznenađeni da jedna švajcarska kompanija predlaže ovakav, potpuno neprihvatljiv, devastatorski projekat u području između dva nacionalna parka i UNESCO zaštićenom rijekom Tarom, bez mjera koje bi minimum mogle da zaštite život i zdravlje građana Mojkovca i životnu sredinu. Da li je ova kompanija reprezentativna za državu Švajcarsku? Građani Mojkovca su ogorčeni, sakupljaju se potpisi (sakupljeno je više stotina potpisa) u znak izražavanja volje protiv otvaranja rudnika i sprovođenje rudarsko tehnoloških aktivnosti.

Znamo da je odluka o otvaranju rudnika pitanje na koje treba da konačan odgovor da država Crna Gora, ali Vas molimo da nam odgovorite da li bi država Švajcarska dozvolila ovakvu devastaciju uz tehnologiju koja je prevaziđena i u afričkim bivšim kolonijama? Da li je kompanija Tara Resources AG kredibilni reprezent švajcarske Privredne komore i države Švajcarske?

Hvala Vam na razumijevanju i odvojenom vremenu, imali smo građansku slobodu da Vam se obratimo u nadi da ćete naći razloge u našem obraćanju da nam pomognete da se izborimo za naše pravo za zdrav život i zdravu životnu sredinu.

Uvažena Ekselencijo, 

srdačno Vas pozdravljamo u ime Građanske inicijative Zdravi Mojkovac."

NVO Euromost: Moramo se udružiti i odbraniti Moјkovac od naјavljenog otvaranja rudnika Brskovo

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
27. april 2024 20:59