Сињајевина, Црна Гора / - фото: Сачувајмо Сињајевину
12/10/2021 u 14:19 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

ГИСС: Чланови Владе да дођу на Маргиту и пониште одлуку о воjном полигону

Како су навели, нова Влада иако jе обећала да на Сињајевини неће бити воjних активности, већ годину дана ниjе укинула одлуку о воjном полигону донесену 05. септембра 2019. године

Грађанска инициjатива Сачуваjмо Сињаjевину организоваће у суботу, 16. октобра 2021. године у 11 сати, протестни скуп на Маргити на Сиња(jе)вини, у знак обиљежавања прве годишњице спречавања воjне вjежбе на планини. Такође, jош jедном ће послати jасну и недвосмислену поруку да народ Сињајевине и сви грађани коjи поштуjу Црну Гору, као демократску и еколошку државу, неће дозволити да се наша планина живота, претвори у териториjу смрти и уништавања, навели су у саопштењу.

Како је саопштено из Организациониог одбора ГИ Сачуваjмо Сињаjевину, годину дана од када jе почео наjвећи протест на Сиња(jе)вини, када jе народ на планини на отвореном провео 51 дан Они су нажалост пред истим задатком. Наиме, како су навели, нова Влада иако jе обећала да на Сиња(jе)вини неће бити воjних активности, већ годину дана ниjе укинула одлуку о воjном полигону донесену 05. септембра 2019. Стога, позивају премиjера и министре да овог 16. октобра дођу са њима на Маргиту, да изађу пред своj народ, и на том симболичном мjесту одрже сjедницу на коjоj ће укинути спорну одлуку, а Сиња(jе)вину прогласити заштићеним подручjем.

– Наша протестна окупљања и друге активности у циљу очувања и заштите планине спроведене последњих година биле су броjне, али  међу њима педесетjеднодневни протест на Маргити заузима сасвим посебно мjесто. Народ Сињаjевине и Црне Горе тада jе показао да jе спреман да брани своjу планину под сваку циjену! – казали су у саопштењу.

Заиста, неизмjерна jе и траjна захвалност коjа се дугуjе људима коjи су изниjели таj тешки задатак. На првом мjесту онима коjи су безрезервно и стоjички у протестном кампу провели од првог до последњег дана, онима коjи су неброjено пута дошли кад год су им то дозвољавале могућности, људима коjи су несебично помагали и доносили храну, огриjев и друге потрепштине и без чега протест не би ни било могуће одржати на тако дуге стазе. Дугуjемо захвалност свим грађанима Црне Горе, а било их jе дословно из свих наших градова.

Из Организационог одбор су још jедном позвали све грађане Црне Горе да се 16. октобра окупе на Маргити на Сиња(jе)вини, како би опет послали jасну поруку да планина ниjе и неће бити воjни полигон!

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
25. april 2024 20:19