Пожар стављен под контролу / Срђа Бољевић
30/07/2021 u 18:36 h
Портал ДанПортал Дан
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Главни град: Пожар под контролом, потребна боља координација са државним институцијама

Међутим, због техничких карактеристика система и чињенице да jе на горњим котама брда слабиjи притисак, оваj ризик ниjесмо хтjели преузети, па jе процjена стручних екипа била да jе ефикасниjе наставити допуну активирањем цистиjерни Зеленила, Чистоће и Водовода, навели су из Главног града

Служба заштите и спашавања jуче jе у више наврата успjела да пожар широких размjера на брду Горица стави под контролу. Иако се данас, нажалост, пожар поново активирао, успjешним дjеловањем и координациjом Службе заштите и спашавања и осталих градских служби и предузећа, он jе поново локализован, наводе из Главног града. 

– Наводи Министарства унутрашњих послова да градске службе ниjесу уклониле велике количине горивог материjала са подручjа брда ниjесу истинити. Зеленило се савjесно опходи према свим jавним зеленим површинама у граду, а свjесни значаjа парк-шуме Горица, посебна пажња била jе усмjерена на њену противпожарну заштиту. У том смислу реализован jе велики броj акциjа уклањања сувих и оборених стабала, па jе од jануара 2021. године из ове парк шуме уклоњено 155 оваквих стабла, те одвежено 40 камионских тура биљног отпада. Осим тога, у сарадњи са Удружењем љубитеља Горице и природе, након акциjа чишћења, извршен jе одвоз jош 17 камионских тура биљног отпада – наводе из Главног града.

Из Главног наводе да када jе риjеч о кошењу, с обзиром на подмладак и велики броj ендемских биљних врста коjе су заступљене у нижем спрату, а како би се очувао оваj биљни фонд, оно jе реализовано на 50.000 квадрата уз стазе, око платоа и око Споменика палим борцима.

– Што се тиче манипулисања чињеницама у вези са исправношћу хидраната на брду, врло jе лако демантовати те исказе тиме што су припадници Службе заштите и спашавања цистиjерне водом пунили управо на доњим котама брда. Међутим, због техничких карактеристика система и чињенице да jе на горњим котама брда слабиjи притисак, оваj ризик ниjесмо хтjели преузети, па jе процjена стручних екипа била да jе ефикасниjе наставити допуну активирањем цистиjерни Зеленила, Чистоће и Водовода. Главни град jош jедном исказуjе поштовање према колегама из Службе заштите и спашавања коjи већ тридесети сат неуморно раде на очувању Горице. Апелуjемо на Министарство унутрашњих послова да за ове намjене стави у функциjу и други специjални авион за гашење пожара коjи имаjу у своjоj флоти, као и на Министарство одбране да поново стави на располагање хеликоптере – истакли су из Главног града.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
25. april 2024 15:38