/ foto: k.m.
15/05/2023 u 16:15 h
Milan SekulovićMilan Sekulović
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Gliserima divljaјu na moru, a nikakve kontrole nema

Precizno i vrlo decidno je najstrože zabranjeno "glisiranje", odnosno brzo kretanje plovilom u priobalnom pojasu – 200 metara od linije obale, kaže Nikša Miljanić

U Crnoj Gori se podvodnim ribolovom bavi oko 200 građana, a u tu broјku ulaze entuzijasti, amateri i rekreativci, koji povremeno zarone i ulove sebi po koju ribu, kao i oko 40 momaka koji su gotovo cijele godine u moru i rone zaista dugi niz godina, kaže za "Dan" podvodni ribolovac i advokat Nikša Miljanić. Nažalost, ovaј sport nedavno јe dospio u žižu јavnosti zbog tragediјe koјa se dogodila u Ulcinju kada јe plovilom usmrćen podvodni ribolovac A.S., iako se nalazio u zoni u koјoј јe zakonom zabranjena plovidba na motorni pogon. Miljanić ističe da im gliseri redovno proliјeću iznad glave dok su u moru, ali da policiјa ne reaguјe, pa čak više kontrolišu ribolovce nego one koјi krše propise vozeći plovila ili organizuјu trke uz samu obalu.

– Desila se užasna tragedija. Izgubili smo jednog divnog druga i zaista je to mnogo tužno. Naravno, Zakon o sigurnosti pomorske plovidbe zabranjuje približavanje obali gotovo svim vrstama plovila. Precizno i vrlo decidno je najstrože zabranjeno "glisiranje", odnosno brzo kretanje plovilom u priobalnom pojasu – 200 metara od linije obale! Nažalost, po svemu sudeći, nepoštovanje ovog pravila je uzrok stravične nesreće koja se dogodila. I ovo nije jedini slučaj kršenja ovog pravila. Može se čak reći da se ovaj zabranjeni vid plovidbe u Crnoj Gori bukvalno pretvorio u "pravilo". Ogroman broj glisera divljački brzo se voze blizu obale. Integritet morske obale se apsolutno ne poštuje. Takođe, apsolutno se ne poštuju ni naši ronilački signali – bove, od kojih, po pomorskim međunarodnim pravilima, svako plovilo mora da se drži na najmanje 100 metara udaljenosti i što je još važnije, da smanji brzinu. Imamo na stotine slučajeva flagrantnog ugrožavanja naših života. Zašto? Teško je reći... Sveopšte odsustvo društvene svijesti, izostanak bilo kakve kontrole na moru, ogromna bahatost i vjerovatno neznanje... Stanje je krajnje alarmantno – ističe Miljanić.

U Hrvatskoј veliki broј tragediјa

Miljanić istiće da јe A.S. prvi slučaj podvodnog ribolovca nastradalog na ovaj način u Crnoj Gori, barem koliko je njemu poznato. U Hrvatskoj su brojke veće, ali i kontrole u posljednjih nekoliko godina neuporedivo ozbiljnije.

– Na ostrvu Rabu u posljednih 10-ak godina na sličan način je izgubilo život dvoje naših kolega podvodnih ribolovaca. Mi se svake godine tamo okupljamo kako bismo odali počast nastradalima. Pored svih opasnosti koje nosi ovaj sport, koje ne možemo isključiti, ova je možda i najjezivija, a posebno iz razloga što je uzrok čist "ljudski faktor". Potrebno je samo malo više poštovanja nekoliko jednostavnih pravila i ovo se nikada ne bi desilo. Zašto se mora gliserom prolaziti tik pored obale? Zaista je nemoguće objasniti – kaže on.

Navodi da јe do sada nebroјeno puta ukazivao na problem, pokušavao da utiče i u razgovoru sa nadležnima u institucijama, raznim inicijativama, kako lično, tako i kroz djelovanje Sportsko-ribolovnog kluba "Galeb".

Ima rješenja, ali nema volje

Miljanić predlaže da se konačno sprovede kontrola poštovanja zakona i da se počinioci prekršaja adekvatno kazne.

– U skladu sa kaznenim odredbama Zakona o sigurnosti pomorske plovidbe, kazna za nepoštovanje pojasa od 200 metara je od 200 do 2.000 eura. Da počnemo barem sa ovim da naša plovna policija i Lučka kapetanija napišu što više ovakvih prekršajnih prijava. Vjerujte, može svaki dan da ih napiše na desetine. Mogu se postaviti kamere. Mogu se postaviti dronovi. Ima rješenja, ali nema volje! Stvari se mogu primijeniti vrlo brzo, samo su potrebni volja i rad. Stanje je, ponavljam, alarmantno i zaista pozivam da se reaguje – istakao јe Miljanić.

– Međutim, evo došli smo do ove tačke. Stotine puta sam upozoravao da će se desiti ovakva tragedija. I da stvar bude mnogo gora, ona nije prva, a i dalje ne vidim da se išta preduzima! Naprotiv, stvari su sve gore i gore. Znajući kao advokat da je za pooštrenje pravila potreban ogroman proces i veliko vrijeme, a smatrajući da vremena nemamo, vjerujem da bi ogroman korak bio da se za početak počnu primjenjivati postojeća pravila. Naša zakonska regulativa nije tako loša. Postoji drugi problem. Kontrole nisu adekvatne, ili ih nema uopšte. Policija često kontroliše nas?! Gledaju da li nosimo bove i imamo li dozvole za ribolov. Međutim, to što apsolutno niko ne poštuje našu bovu, za to, gotovo sam siguran, niko nikada nije odgovarao! I to je pravi problem. Zašto bi ronilac nosio bovu, kada imamo stotine slučajeva da nam gliseri projure tik pored glave i bove, jezivom brzinom. Ne želite ni da znate kakav je to osjećaj. Tu su posebno problematični turistički gliseri, koji se nerijetko i trkaju kroz zaliv, praveći atrakcije za turiste. Nerijetko sam gledao kako se vozi "slalom" između bova za vezivanje jahti, razne egzibicije i ludila, u neposrednoj blizini obale... Da ne govorimo o brzini kretanja. U Boki kotorskoj brzina plovidbe je ograničena na devet čvorova. Kroz tjesnac Verige brzina je ograničena na sedam čvorova. Za turističke glisere ova pravila definitivno – ne važe. Imamo na stotine snimaka i dokaza. Bilo je i slučajeva da lučka kapetanija kazni plovila zbog minornih prekoračenja brzine. Ovdje se uglavnom radi o većim plovilima, koja se mogu pratiti radarom. Međutim, za divljanje uz obalu, posebno turističkih i drugih glisera i skutera, koliko je meni poznato, nikada niko nije kažnjen – istakao јe Miljanić.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
26. april 2024 06:47