/ FOTO: IVAN PETROVIć
12/07/2022 u 11:15 h
Dan portalDan portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Gorjanc Prelević: U policiji Zabilježeno 19 slučajeva iznuđivanja iskaza

Ona je istakla da to policiju izjedanačava sa krimnalnim grupama

Direktorica NVO Akcija za ljudska prava Tea Gorjanc Prelević saopštila je, na otvaranju konferencije "Djelotvornost istraga zlostavljanja u Crnoj Gori", da je u policiji zabilježeno 19 slučajeva iznuđivanja iskaza, kao i to da nijedan ministar ili direktor policije do sada nije priznao da u crnogorskoj policiji postoje sadisti. Ona je istakla da to policiju izjedanačava sa krimnalnim grupama.

Ona je na okruglom stolu, na kojem je predstavljen izvještaj “Djelotvornost istraga zlostavljanja u Crnoj Gori 2020-2021”, rekla da se prijave uglavnom odnose na postupanje kriminalističkih inspektora u Centru bezbjednosti Podgorica i službenika Sektora za borbu protiv organizovanog kriminala i korupcije

- U 2020. i prošloj godini zabilježili smo 19 prijava iznuđivanja iskaza- navela je Gorjanc Prelević.

Ona je dodala da su u nekim slučajevima ti iznuđeni iskazi već dokazani pred sudom kao apsolutno netačni. Prema riječima Gorjanc Prelević, s obzirom na broj prijavljenih incidenata u policiji koji uključuju neki oblik zlostavljanja, i njihove uvjerljive opise, zaključuje se da i ove godine stoji zabrinjavajuća ocjena.

- Koju je Evropski komitet za sprječavanje mučenja (CPT) dao poslije svoje posjete Crnoj Gori 2017. godine – osobe lišene slobode su i dalje u značajnom riziku od zlostavljanja u policiji jer kultura policijskog zlostavljanja nije djelotvorno suzbijena- rekla je Gorjanac Prelević.

Ona je kazala da nijedan ministar ili direktor policije u Crnoj gori do sada nije priznao da u crnogorskoj policiji postoje sadisti. Gorjanc Prelević je naglasila da državni službenici moraju da budu suspendovani čim se protiv njih pokrene krivični postupak, i to bez odlaganja.

- Za mučenje kazne ne smiju da budu uslovne osude, kao što je to u Crnoj Gori bilo pravilo. Nije poznato da je bilo ko osuđen za torturu u posljednje dvije godine izgubio posao- navela je Gorjanc Prelević.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
04. decembar 2023 01:36